Wat zou de uitslag van een EU-referendum betekenen?

Vraagteken - Foto Flickr Ciccio PizzettaroDe Tweede Kamer besprak gisteren het voorstel van Burgerforum-EU voor een referendum over de toekomst van Nederland in Europa. Dit burgerinitiatief verzoekt het parlement en de regering om de Nederlandse bevolking zich te laten uitspreken over de ‘wenselijkheid van de overdracht van verdere bevoegdheden van het nationale niveau naar Brussel’.

Het referendumvoorstel van onder meer rechtsfilosoof Thierry Baudet en econoom Ewald Engelen werd door een meerderheid van de Tweede Kamer verworpen. Dit was geen grote verrassing aangezien alleen al regeringspartijen VVD en PvdA geen belang hebben om zich aan dit gevoelige onderwerp te branden. In zo’n geval kan een regeringspartij, in het belang van een stabiele coalitie, zich vaak beter stil houden.

De formulering van de vraag is misschien wel het grootste probleem bij een volksraadpleging. Stel: zestig procent van de Nederlanders stemt tegen de ‘wenselijkheid van de overdracht van verdere bevoegdheden’. Wat betekent dit nu precies? Mag Brussel de bevoegdheden die het nu heeft houden? Willen we ook uit de EU? Of staat de Nederlandse bevolking alleen niet achter de euro?

Lichtpunt
Politici kunnen de uitslag allemaal op hun eigen manier uitleggen. Geert Wilders kan bij een duidelijk ‘nee’ stellen dat Nederland óók uit de EU wil omdat het genoeg heeft van de Brusselse bemoeizucht. D66 en GroenLinks kunnen in diezelfde uitslag iets heel anders zien: Europa is volgens de burger ‘af’ en de samenwerking kan/hoeft alleen nog maar geperfectioneerd te worden.

Eén lichtpunt: bij het referendum over de Europese grondwet in 2005 lag de opkomst op 63.3 procent. Als bij een nieuw EU-referendum een vergelijkbare hoeveelheid stemmen worden uitgebracht, valt er op de democratische legitimiteit van de uitslag minder af te dingen dan bij de Europese Parlementsverkiezingen. Wat de uitslag precies zou mogen betekenen, Europa is in ieder geval een onderwerp waar de burger zich zorgen om maakt.

Foto: Flickr/ Ciccio Pizzettaro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *