‘Nu 25 procent korting op een abortus in Servië!’

Belgrado - Flickr/Santiago SV

Een advertentie van een medische kliniek heeft in Servië de nodige opschudding veroorzaakt: ‘Met deze coupon 25 procent korting op een abortus!’ luidde de advertentietekst. De kliniek zit in de problemen omdat bedrijven in het Balkanland geen reclame mogen maken voor specifieke medische ingrepen. Opvallend genoeg is een abortus in Servië eigenlijk heel gebruikelijk: per jaar ondergaan 9 op de 100 vrouwen van vruchtbare leeftijd een behandeling. In Nederland was dit in 2009 9 op de 1000. Sommige Servische vrouwen hebben er wel tien in hun hele leven, schrijft Joost van Egmond in De Groene Amsterdammer. Door de gebrekkige voorlichting van de overheid en vooroordelen bij de bevolking worden condooms en de pil nauwelijks gebruikt. ‘Abortus is contraceptie’, lijkt de heersende gedachte te zijn.

‘Hoe kan dit Servië een EU-lidstaat kandidaat zijn?’
Anonieme correspondente in AfghanistanAnonieme correspondente in Afghanistan: “Ik wil niet voor of tegen een abortus pleiten: deze cijfers spreken voor zich. Ook over wat de lichamelijke en emotionele gevolgen zijn voor vrouwen die meerdere keren een kind hebben laten weghalen, zal ik me niet uitlaten. Ik denk dat vooral goed aantoont hoe groot de cultuurverschillen tussen de Europese landen kunnen zijn. Sinds dit jaar is Servië kandidaat-lidstaat voor de EU. Met name de arrestatie van Ratko Mladic heeft hieraan bijgedragen. Hierdoor is het land nog maar een paar stappen verwijderd van het volwaardig EU-lidmaatschap.

Ik vind dat je jezelf moet afvragen of een land, dat in de gezondheidszorg zó ver van het Europa afstaat waar we naar toe willen, wel lid mag worden van de Europese Unie. Moet de Servische overheid niet eerst veel meer moeite doen wijdverbreide gewoonte als een abortus terug te dringen? Neem de de sociaal-economische verschillen tussen de eurolanden: door deze verschillen staat het voortbestaan van de euro onder druk. Misschien kan deze rel in Servië een cultuurverandering teweeg brengen en leren Servische vrouwen dat er ook andere anticonceptiemiddelen voor handen zijn. Ik hoop het.”

Foto: Flickr/Santiago SV

Tegenbeeld Illustrator 2In de Tegenbeeld-blogs geven verschillende fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar op nieuws en achtergronden. Lezers kijken door de bril van de Tegenbeeld-personages naar de wereld en zien wat zij belangrijk of nieuwswaardig vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *