Beperkte antwoordkeuze in peiling Maurice de Hond

Deelnemers aan de onderzoeken van internetpanel Peil.nl kregen afgelopen week de vraag voorgelegd wat ‘typische momenten zijn’ waarop zij naar hun mobiele telefoon grijpen. Geen vreemde vraag, maar vervolgens moesten respondenten twee antwoorden kiezen uit de onderstaande vier opties.

1.    Tijdens het eten
2.    Direct na de seks
3.    Als ik wakker word
4.    Op het toilet

Ook de vraag erna (‘Waar checkt u uw mobiele telefoon het meest? Kies twee antwoorden.’) bevatte opvallende antwoordcategorieën.

1.    Onderweg (auto/trein/fiets)
2.    Op je werk
3.    In bed
4.    Op het toilet

Maurice de Hond peiling 2

Iedereen kan zich via internet aanmelden voor het kiezerspanel Peil.nl van Maurice de Hond. Deelnemers moeten enkele persoonlijkheidskenmerken opgeven zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Uit dit panel trekt De Hond een steekproef die representatief voor de Nederlandse bevolking moet zijn, om tot een analyse te komen over ‘wat Nederland vindt’.

Hoe moet mijn moeder zonder telefoon deze enquête invullen?
Martine Groenhoven: “Trouw doe ik elke week mee aan de enquêtes van Peil.nl, maar met de vragen van deze enquête wist ik me echt geen raad. Ik leer mijn kinderen dat het niet gepast is om tijdens het eten op hun mobiel te kijken. Verder zijn mijn man en ik gescheiden waardoor ook het tweede antwoord afvalt. Antwoord drie is het nog het meest op mij van toepassing, maar om nou te zeggen dat ik ’s ochtends direct kijk of ik een berichtje heb… En mensen die op het toilet met hun mobiele telefoon bezig zijn, vind ik ronduit smerig. Nee, een typisch moment waarop ik naar mijn mobiele telefoon grijp is in de supermarkt, maar dat antwoord stond er niet bij. Als ik mijn boodschappenlijstje heb ingevoerd in een app, krijg ik een persoonlijk advies voor de beste looproute door de winkel voorgeschoteld.

Ik heb de enquête na de vraag daarna meteen weg geklikt. Zo kan een onderzoeker toch niet peilen ‘wat Nederland denkt’? Hoe had mijn moeder zonder mobiele telefoon de enquête moeten invullen? Ik vind het dan ook erg jammer dat Peil.nl mensen probeert uit te sluiten om een kleine bijdrage aan de wetenschap te leveren.”

Tegenbeeld Illustrator 2In de Tegenbeeld-blogs geven verschillende fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar op nieuws en achtergronden. Lezers kijken door de bril van de Tegenbeeld-personages naar de wereld en zien wat zij belangrijk of nieuwswaardig vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *