Game on: Victory Boogie Woogie

Victory Boogie Woogie: website

Een gezamenlijk schrijfspel waarbij deelnemers de koers van een verhaal kunnen bepalen: dat is het idee achter Victory Boogie Woogie, opgezet door literair tijdschrift De Gids. Lezers kunnen via het maken van schrijfopdrachten een bijdrage leveren. Een centrale redactie beoordeelt de bijdragen. Het verhaal van het schrijfspel gaat over de mogelijke vondst van een derde versie van de Victory Boogie Woogie, een befaamd schilderij van Piet Mondriaan.

 

Uitvogelen kost te veel tijd
Anita BosmanAnita Bosman: ‘Ik kreeg gisteren een mailtje van de Tegenbeeld-redactie met het verzoek wat over Victory Boogiewoogie te zeggen. Het duurde ruim een half uur voordat ik begreep wat de bedoeling van deze game is en wat de spelregels zijn: veel te lang natuurlijk. Normaal gesproken zou ik de site binnen twee minuten al hebben weg geklikt. Misschien hadden de mensen achter dit literair experiment beter kunnen kiezen voor een korter verhaal: nu kost het mij eerst zóveel tijd om me in Victory Boogie Woogie te verdiepen voordat ik überhaupt kan meedoen… ’

Anita Bosman is naar eigen zeggen ‘alles wat een vijftienjarig meisje zou willen zijn’ en laat dat graag weten aan haar vrienden op Facebook en volgers op Twitter.

Selectieproces moet transparanter
Jeanne LeClercJeanne LeClerc: ‘Het idee achter dit spel vind ik fantastisch, maar de uitvoering wat minder. Er vallen veel bijdragen van andere spelers te lezen, alleen het is mij niet duidelijk welke bijdragen nu onderdeel zijn van het verhaal en welke niet. De redactie achter Victory Boogie Woogie kan besluiten om stukken van spelers niet te publiceren, maar hoeft hiervoor geen verantwoording voor af te leggen. Ik kan me voorstellen dat sommige spelers wel inzicht willen in het selectieproces en de redenen waarom hun bijdragen niet zijn meegenomen. Interessant zou het zijn wanneer een veel groter publiek bij het spel betrokken is en op één of andere manier ook volledig de koers van het verhaal mag bepalen. Nu is dat zeker niet het geval.’

Jeanne LeClerc is een veelgeprezen communicatieadviseur, met een lichte voorkeur voor Chanel, van een liberale politicus in Frankrijk. Tevens technoviking.

Foto: Gids Game/Victory Boogie Woogie

Tegenbeeld Illustrator 2In de Tegenbeeld-blogs geven verschillende fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar op nieuws en achtergronden. Lezers kijken door de bril van de Tegenbeeld-personages naar de wereld en zien wat zij belangrijk of nieuwswaardig vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *