De ‘slimme grenzen’ van de Europese Unie

Vingerafdruk - Foto Flickr CPOADe Europese Unie moet strenger haar buitengrenzen gaan controleren met een ‘alomvattend vingerafdruksysteem’. Dit plan staat in het conceptverkiezingsprogramma van de VVD bij de Europese Parlementsverkiezingen, gisteren gepresenteerd door lijsttrekker Hans van Baalen. Het vingerafdruksysteem is een onderdeel van een voorstel voor ‘slimme grenzen’ waarmee het Europees Parlement zich al enkele jaren bezighoudt.

Wat houden deze slimme grenzen nu precies in? Met behulp van ‘biometrie’ kunnen personen geïdentificeerd worden via bepaalde lichaamskenmerken zoals vingerafdrukken, irisscans en in de toekomst ook de structuur van je bloedaderen. Wetenschappers doen op dit moment zelfs onderzoek naar technieken aan de hand van de manier waarop je over je iPad swipet. Bernard Didier, directeur van  Morpho het grootste biometriebedrijf ter wereld, gaf eerder dit jaar in De Groene Amsterdammer het belang van zo’n identificatiesysteem aan. “Het bewijzen van je identiteit wordt in de wereld van internet nog veel belangrijker, want er is op het wereldwijde net geen partij die jouw identiteit kan waarborgen. De staat is de enige die dat kan, met behulp van biometrie.”

Het voorstel uit het conceptverkiezingsprogramma van de VVD vormt daarmee een uitbreiding van het Europese Visa Informatie Systeem (VIS) waarmee de grenzen (digitaal) beveiligd worden. Zo wil de EU onder andere fraude met paspoorten tegengaan. Nu al moeten aanvragers van een Europees visum tien vingerafdrukken én een digitale foto inleveren. Deze worden samen met de vluchtgegevens voor vijf jaar in een database opgeslagen. Voor de komende jaren zal het de vraag zijn op welke manieren VIS verder wordt uitgebreid.

Bij dit laatste punt komt ook een andere kwestie kijken: hoe (goed) worden alle gegevens beschermd? Wie controleert de Europese Unie wanneer binnenkort alleen de Europese Unie kan identificeren wie je bent? En zijn burgers bereid om hun persoonlijke gegevens na PRISM nog steeds aan de staat toe te vertrouwen?

Foto: Flickr/CPOA

This Post Has One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *