Duitsland heeft Finland en Nederland bij de hand

Disneyland Foto Flickr William ShewbridgeHet Europese continent wordt bevolkt door zeven procent van de totale wereldbevolking, levert vijfentwintig procent van de mondiale economische output en draagt bij aan vijftig procent van alle wereldwijde uitgaven aan sociale voorzieningen. Met deze drie feiten probeert de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar politieke tegenstanders te overtuigen waarom EU-landen niet te veel geld mogen uitgeven: waarom Europa een groot probleem heeft wanneer een vergrijzende bevolking de kosten van de sociale voorzieningen nog eens extra laat stijgen. De EU-landen moeten hun begrotingstekorten daarom terugdringen, stelt zij. Wanneer zij hun verzorgingsstaat niet herzien, zou Europa zich volgens haar kunnen ontwikkelen tot een ‘Disneyland voor Chinese toeristen’, tekende het Duitse weekblad Der Spiegel op.

Merkel heeft sinds 2011 in premier Mark Rutte een medestander van haar houding gevonden. Deze steun kan zij goed gebruiken aangezien vooral in Griekenland felle demonstraties zijn opgelaaid tegen het opgelegde bezuinigingsbeleid van de EU – inclusief nazisnorretjes op foto’s van de Duitse bondskanselier. Het verzet in de Zuid-Europese landen is een gevolg van de hoge werkloosheidscijfers: uit cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat in mei dit jaar 27.6% van de Griekse beroepsbevolking werkloos thuis zat. Veel economen stellen hierom dat het bezuinigingsbeleid van Brussel, mede ingegeven door Merkel, onverstandig is. De economie zou er alleen nog maar meer onder lijden.

De kritiek doet Merkel en Brussel niet van koers veranderen. Koen Haegens schrijft deze week in De Groene Amsterdammer over de periode sinds 2011: “Een nieuwe Noord-Europese ‘broederschap’ blijkt zich te vormen, verbonden door waarden als discipline en hard werken. Als de laatste hoeders van de strenge financiële moraal, zo presenteren de Nederlandse, Duitse en Finse ministers zich op persconferenties; de laatste landen met aaa-noteringen.”

Met Nederland aan de éne hand en Finland aan de andere hoopt Duitsland zo Europa te leiden, zónder zelf te domineren. Waarom veel EU-landen eigenlijk geen Duitse dominantie willen, komt morgen aan bod.

Foto: Flickr/William Shewbridge

This Post Has One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *