Europese bankenunie heeft nog een lange weg te gaan

Euros - Foto Flickr mammalDe Europese Centrale Bank (ECB) beschikt vanaf 2014 over de bevoegdheid om toezicht te houden op de 150 grootste banken binnen de eurozone. Met deze maatregel, die valt onder de zogenaamde ‘eerste pilaar’ van de bankenunie, stemde het Europees Parlement deze week in. Over een tweede pilaar van de bankenunie moet Brussel nog de nodige besluiten nemen.

Er bestaan vooral binnen Duitsland zorgen over de verdere vorming van de bankenunie. Eén van de grootste vraagstukken is bij wie de bevoegdheid komt te liggen om een bank financiële steun te geven, indien de ECB vaststelt dat een bank financiële problemen heeft. Veel Duitse politici, waaronder minister van Financiën Wolfgang Schäuble, willen deze bevoegdheid voor hun eigen centrale bank behouden. Op die manier kunnen eurolanden zelf (blijven) beslissen over het lot van hun banken.  

Jörg Asmussen, een Duits bestuurslid van de ECB, gaf tegenover de omroep Deutsche Welle aan waarom landen deze macht uit handen moeten geven: er ontstaan anders problemen wanneer een bank ook buiten de grenzen van één land opereert.  Om dit te voorkomen zijn afspraken tussen de lidstaten nodig. Asmussen: “The [EU financial] crisis showed that the liquidation of cross-border banks was not sufficiently coordinated.”

Foto: Flickr/mammal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *