‘Europese bevolking positief over voorstel nieuwe verkiezingsopzet’

Martin Schulz - Foto: Flickr/Matthias GrooteUit een recent Eurobarometer-onderzoek blijkt dat een meerderheid van de EU-inwoners wel iets ziet  in de plannen voor een directe verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie.

De Portugees José Manuel Barroso vervult op dit moment deze functie, maar zijn termijn loopt in 2014 af. Zijn opvolger moet – volgens het verdrag van Lissabon – benoemd worden door het Europees Parlement, maar er bestaat nog onduidelijkheid hoe precies. Een voorstel is om elke Europese coalitie van nationale partijen een potentiële kandidaat naar voren te laten schuiven. De coalitie die bij de komende Europese parlementsverkiezingen de meeste stemmen behaalt, mag vervolgens de nieuwe voorzitter leveren.

In het Eurobarometer-onderzoek zegt een meerderheid van 55 procent eerder naar de stembus te gaan wanneer deze nieuwe verkiezingsopzet doorgaat. Daarnaast geeft 70 procent van de respondenten aan de voorzitter van de Europese Commissie direct te willen kiezen.

Tot nu toe hebben de Europese kiezers geen invloed kunnen uitoefenen. Een verandering in de verkiezingsopzet zou moeten zorgen voor een toename in de legitimiteit van deze sleutelfunctie in de Europese Commissie; de voorzitter gaat onder andere over de verdeling van portefeuilles en bepaalt welke onderwerpen op de politieke agenda komen.

Stephen Fidler, politiek verslaggever in Brussel voor de Amerikaanse krant Wall Street Journal, vroeg zich onlangs af in hoeverre de gemiddelde Europese kiezer zich kan identificeren met de verschillende kandidaten. Zelfs Martin Shulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, zal worstelen met zijn naamsbekendheid buiten Brussel. Voor andere kandidaten geldt dit nog sterker. Hebben de Europese kiezers straks dus wel enig idee wie de kandidaat is waarop ze stemmen?

Foto: Martin Schulz via Flickr/Matthias Groote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *