Eurosur: effectieve beveiliging van EU-grenzen?

Naast de plannen voor het realiseren van ‘slimme grenzen’ met behulp van biometrie, bestaat er nog een tweede, veel concreter, project om de grenzen van de Europese Unie te bewaken. Het Europees Parlement en de Europese Commissie gaven in mei dit jaar namelijk de goedkeuring aan een nieuw veiligheidssysteem: Eurosur. Hiermee moet met behulp van drones en satellieten de grenzen van de EU beter worden beveiligd.

Doelstellingen van Eurosur zouden volgens de EU bestaan uit:

  1. De vermindering van het aantal illegale immigranten dat de EU ongemerkt binnenkomt
  2. De vermindering van de tol aan mensenlevens door het redden van meer illegale immigranten op zee
  3. De verhoging van de binnenlandse veiligheid in de EU in haar geheel door bij te dragen aan het voorkomen van grensoverschrijdende criminaliteit.

De Groenen/Europese Vrije Alliantie – een coalitie van nationale partijen in het Europees Parlement – stemde tegen Eurosur. Het systeem lost volgens De Groenen/Europese Vrije Alliantie de vluchtelingenproblematiek niet op; de EU verschuift deze problemen alleen naar landen zonder opvangsysteem voor asielzoekers. Dit zijn soms, landen die niet eens de Geneevse Conventies (een serie internationale verdragen met afspraken over de opvang van oorlogsslachtoffers) hebben ondertekend.

Stephan Kessler, werkzaam als politiek adviseur voor het Jesuit Refugee Service in Brussel, uitte vorig jaar vergelijkbare kritiek op het project: “Eurosur helpt misschien om de bootjes te detecteren, maar dan is er nog steeds geen procedure om te bepalen wie ze vervolgens moet redden. Malta en Italië hebben vorig jaar een keer vijf dagen gediscussieerd over een bootje dat ronddobberde. En als het dan wordt onderschept: wie bepaalt dan of ze asiel mogen aanvragen of toch terug moeten naar Libië waar ze misschien gevaar lopen?”

Foto: Flickr/mlibrarianus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *