Het verschil tussen bezuinigingen en lastenverzwaringen

Minder geld uitgeven of meer geld binnen krijgen zijn twee totaal verschillende zaken. Toch worden bij de discussies over ‘opgelegde bezuinigingen door Brussel’ vaak geen onderscheid gemaakt met het begrip ‘lastenverzwaringen’.

Wanneer premier Mark Rutte zegt dat toekomstige bezuinigingsoperaties voor maximaal dertig procent uit lastenverzwaringen mogen bestaan, moet hij eigenlijk het woord ‘bezuinigingen’ niet in de mond nemen. Econoom Lex Hoogduin geeft op zijn website aan waarom:  “Bezuinigen betekent minder uitgeven. In dit geval door de overheid. Als we kijken naar de maatregelen van de overheid van de laatste jaren, hebben veel daarvan geen betrekking op de uitgaven, maar op de ontvangsten. Het zijn lastenverhogingen. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging van de BTW of aan de stijging van de assurantiebelasting.” Een voordeel van lastenverzwaringen is wel dat zij sneller kunnen worden ingevoerd: ‘echte’ bezuinigingen waarbij de rol van de overheid kleiner wordt, vragen volgens Hoogduin eerder om een langetermijnvisie.

Zo gezien ‘bezuinigt’ Nederland eigenlijk nog niet genoeg om aan de norm van drie procent die Brussel aan de eurolanden oplegt. Olli Rehn, Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, erkent ook dat veel zogenaamde bezuinigingen in de eurozone verkeerd gaan. “De begrotingsdiscipline moet zich voltrekken via een verlaging van de overheidsuitgaven en niet via nieuwe belastingen”, zei hij enkele weken geleden in de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Hoogduin legt daarnaast nog uit wanneer je wél kunt bezuinigingen zónder in absolute cijfers minder geld uit te geven. Dit is bijvoorbeeld wanneer de totale uitgaven van de overheid twee jaar op rij vijfhonderd miljard bedragen, terwijl de inflatie op twee procent ligt. De waarde van het geld is daarmee het tweede jaar lager en zo bespaar je tien miljard.

Foto: Flickr/GR8 DAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *