Kiesdrempel van groot belang bij Duitse verkiezingen

Duitse vlag - Foto Flickr fdecomiteDe huidige bondskanselier Angela Merkel en haar belangrijkste uitdager Pees Steinbrück gingen afgelopen zondag al met elkaar op tv in debat; gisteren was het de beurt aan de drie kleinere partijen. Zij zijn van groot belang voor het CDU van Merkel en de SDP van Steinbrück om samen een coalitie te vormen. Anders bezit de regering geen meerderheid in het parlement. Merkel wil het liefste met De Liberalen regeren. De SDP heeft een voorkeur voor De Groenen.

Die Linke is als enige partij faliekant tegen de steun voor Griekenland en militaire missies. Daarmee plaatst het zich volgens NOS-correspondent Wouter Meijer buiten alle mogelijke coalities. Bovendien wil Die Linke, net als De Groenen, een minimumloon voor heel Duitsland invoeren. De Liberalen, de derde kleine partij waarmee een coalitie gevormd zou kunnen worden, stelt het bedrijfsleven meer centraal. Het wil daarom ook niet dat de overheid een minimumloon gaat opleggen aan werkgevers. Echter vormt de kiesdrempel een mogelijk gevaar voor de Liberalen: indien de partij minder dan vijf procent van de stemmen behaalt, komt het niet in de Duitse Bundestag.

Historicus Patrick van Schie gaf onlangs op Trouw aan wat het belang is van de Duitse verkiezingen voor Nederland. “Indien de combinatie rood-groen (sociaal-democraten plus Bündnis/Die Grünen) wint komt Nederland meer geïsoleerd te staan in het verzet tegen de vorming van eurobonds. Invoering van eurobonds zou betekenen dat de kosten van overheidsschulden over de hele eurozone worden uitgesmeerd: landen die hun overheidsfinanciën relatief enigszins op orde hebben, zoals Nederland en Duitsland, moeten dan een veel hogere rente op leningen betalen opdat de probleemlanden leningen tegen lagere rente kunnen afsluiten.”

Foto: Flickr/fdecomite

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *