‘Overdreven Brits enthousiasme om Duitse euroscepticisme ’

Groot Britannië - Foto Flickr LaertesCTBBritse politici van de Conservatieve partij reageerden de afgelopen weken enthousiast toen Angela Merkel haar steun uitsprak over een plan van premier David Cameron om EU-lidstaten bevoegdheden ‘terug geven’. Zij spraken van een toegenomen scepticisme bij de Duitse bondskanselier. Volgens Jochen Hung, politiek analist voor The Guardian, is deze analyse misplaatst.

Het zou volgens Hung ‘politieke zelfmoord’ van Merkel zijn om van koers te veranderen. De Duitse kiezers staan namelijk voor het merendeel positief tegenover de euro en Europese politieke samenwerking. Hung wijst op recent onderzoek waaruit blijkt het Duitse enthousiasme over de Europese Unie is gegroeid. Bovendien gaf in een ander onderzoek 60 procent van de bevolking aan niet de D-Mark terug te willen. Hoewel Merkel misschien minder gepassioneerd is dan haar voorgangers Helmut Kohl en Konrad Adenauer over het Europese project, zal zij Duitsland geen inch laten opschuiven van de huidige positie.

Jung verklaart de berichtgeving aan de hand van de zelfingenomenheid van Groot-Brittannië bij  zaken die zijn gerelateerd aan de Europese Unie. Zo schreef The Telegraph twee jaar geleden over een verbod voor kinderen om ballonnen op te blazen, opgelegd door de Europese wetgeving. In werkelijkheid ging het alleen om een Europese richtlijn voor waarschuwingen op de verpakkingen van ballonnen.

Merkels reactie op Camerons plannen zou door de Britse media te veel zijn opgeblazen, stelt Jung. “Zoals met het verhaal over de ballonnen, waren de recente analyses over Merkels eurosceptische houding groot in hun aanwezigheid, maar klein in hun zorgvuldigheid.” Dit zal volgens hem vanzelf blijken nadat de laatste stem bij de verkiezingen in Duitsland is geteld.

Foto: Flickr/LaertesCTB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *