Zorgen om terugval van industriële productie EU

Protest tegen schaliegas in Nederland - Foto FLickr PietplaatHet belang van de industrie als aandeel in de Europese economie neemt sterk af. Dit concludeert de Europese Commissie in een vandaag gepubliceerd rapport. Het omstreden schaliegas van Oekraïne biedt mogelijke uitkomst om weer te groeien.

De industriële productie van de gehele Europese Unie nam in 2012 af van 15.5 naar 15.1 procent van het totale (Europese) bruto binnenlands product. In 2000 lag het percentage nog op 18.5. Een vergelijking met eerdere jaren is overigens niet helemaal eerlijk aangezien sinds 2004 dertien nieuwe landen zich bij de EU hebben gevoegd. Tussen 2009 en 2011 leek het aandeel van de industrie in de Europese economie juist weer te groeien. De achterblijvende economische groei binnen de EU heeft echter geleid tot een ‘dubbeldip’.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie, gaf aan met een plan te komen om de doelstelling voor 2020 te halen: in dit jaar zou maar liefst twintig procent van de EU-economie moeten draaien op de industrie. Hij wil met name de arbeidsproductiviteit verhogen én het hoofd bieden aan de hoge energieprijzen. Daarnaast  zal EU-top in februari volgend jaar veel gesproken worden over de toekomst van de industriële sector.

De schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten heeft daar gezorgd voor een verlaging van de energieprijzen. In 2000 nam de winning  nog slechts 2 procent van de totale gasproductie in beslag, terwijl dit nu is gestegen naar 37 procent. De Amerikanen zijn hierdoor minder afhankelijk van de olie-import en daarmee bezitten zij een economisch voordeel op Europa. De mogelijk zeer schadelijke effecten op het milieu leidden tot verdeeldheid over de vraag of Europese landen zich ook moeten wagen aan het schaliegas-avontuur.

Oekraïne, officieel nog geen kandidaat-lidstaat van de EU, is daar al wél begonnen. Begin dit jaar sloot Shell een deal met de regering voor een investering in het Oekraïense schaliegas. Deze investering heeft een potentiële waarde van 7.5 miljard euro. De samenwerking met Shell zou voor Oekraïne moeten leiden tot een minder grote afhankelijkheid van het ‘traditionele’ Russische gas.

Bovendien ging het kabinet in Oekraïne vorige week akkoord met het associatieakkoord van de Europese Unie. Het verdrag moet nog wel ondertekend worden door de president. Dit zou vervolgens de weg vrij maken voor een vrijhandelsakkoord waardoor ‘producten’ zoals schaliegas voortaan zonder heffingen kunnen worden verkocht aan de EU. Een toetreding tot de EU zou zo een oplossing kunnen zijn voor de hoge energieprijzen ten opzichten van concurrerende industrieën.

Foto: protest tegen schaliegas in Nederland (Flickr/pietplaat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *