Europese Commissie komt met richtlijnen voor waterverbruik wc

Toilet - Foto Flickr paukrusDe Europese Commissie presenteert volgende week een voorstel waarin staat vastgelegd hoeveel liter water wc’s per spoelbeurt mogen verbruiken. Het waterverbruik van veel wc’s zou namelijk veel efficiënter kunnen.

Consumenten, ondernemingen en overheden die een ‘groen’ toilet willen kopen, kunnen niet bewust kiezen als je geen of uiteenlopende criteria hebt, aldus een woordvoerder van Europese Commissaris Janez Potocnik (Milieu) dinsdag. Een gemiddeld huishouden kan 6500 kubieke meter water per jaar besparen met een milieuvriendelijker toilet, benadrukt de zegsman.

Sinds januari 2011 houdt het Institute for Prospective Technological Studies zich voor de Europese Commissie bezig met het opstellen van de richtlijnen. Dit leverde in mei dit jaar een rapport van zestig pagina’s op.

Ook voor urinoirs
De richtlijnen zijn een onderdeel van het Ecolabel waarmee de Europese Unie aangeeft of producten minder schadelijke impact hebben op het milieu. De producten variëren van schoonmaakmiddelen tot televisies en computers. Op deze manier probeert de EU duurzaamheid te stimuleren.

De EU wil ook de spoelcapaciteit van urinoirs beperken.  Een voorstel om de grens op 0.5 liter te stellen, werd afgewezen omdat het niet haalbaar zou zijn. Urinoirs zouden nu maximaal 1 liter water mogen doorspoelen om in aanmerking te komen voor het Ecolabel.

Vorige week stelde de Britse premier David Cameron nog dat de EU zich minder moet bezighouden met kleinere zaken om zo de bureaucratie te verminderen. Hij doelde daarmee onder andere op het plan van de Europese Commissie om eisen te stellen aan de flessen olijfolie in restaurants. Dat voorstel is in mei dit jaar ingetrokken.

Dit artikel verscheen ook op Trouw.nl

Foto: Flickr/paukrus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *