Europese vuist of Europese verdeeldheid?

Telefoon Foto Flickr plenty.rWie moet ik afluisteren wanneer ik Europa wil afluisteren?’ Met deze variant op Henry Kissingers fameuze citaat ‘wie moet ik bellen wanneer ik Europa wil spreken?’ analyseert  het tijdschrift The Economist het gebrek aan daadkrachtig leiderschap binnen de Europese Unie na de nieuwste onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Er lijkt een sterke verdeeldheid te bestaan binnen de EU. De opzegging van het Swift-akkoord vormt daarentegen ook eens een voorbeeld van een (voorzichtige) Europese vuist naar de VS.

Moeten de VS gestraft worden voor het afluisteren van 35 Europese politici? Niet alleen in Nederland reageren Tweede Kamerleden verschillend op deze vraag. Ook bij Europese politici viel de afgelopen dagen een twijfelende houding te herkennen na de nieuwe onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Toch was er ook een uitzondering. Op initiatief van onder andere Sophie in ’t Veld (D66) stemde het Europees Parlement afgelopen week namelijk over de vraag of het Swift-akkoord met de VS opgezegd moet worden.

Dit verdrag werd in 2010 gesloten waardoor de VS in staat waren om bankgegevens van concrete terreurverdachten in te zien. Sophie in ’t Veld legde tegenover de Volkskrant uit waarom dit niet langer mag: “Een week of twee geleden werd duidelijk dat de Amerikanen zich op enigerlei wijze toegang tot de servers van Swift hebben verschaft. Ze hebben het niet ontkend. Het is toch een beetje alsof je een dief betrapt bij de koektrommel met de kruimels nog om zijn mond.”

Uiteindelijk stemde het Europees Parlement afgelopen woensdag met een nipte meerderheid (280 om 254) in met het voorstel. Nu mag de Europese Commissie zich erover buigen. De vraag voor de toekomst zal vooral zijn of deze Europese ‘daadkracht’ een uitzondering op de regel vormt of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *