Eén partij, twee verkiezingsslogans

Guy Verhofstadt - Foto Flickr European ParliamentIn het Europees Parlement sluiten veel van de nationale partijfracties zich aan bij één van de overkoepelende familiefracties. Dit leidt kan leiden tot samenwerkingsverbanden tussen partijen met zowel sterke overeenkomsten als opvallende verschillen.

Geert Wilders sloot afgelopen week met Front National van Marine Le Pen een alliantie. De PVV zou met de Franse partij één front willen gaan vormen in het Europees Parlement. Daarmee is een nieuwe Europese familiefractie in de maak. Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, noemde het samenwerkingsverband ‘hoogst verbazend’ gezien de verschillen tussen de twee partijen. Hij wees op het antisemitisme waar Jean-Marie Le Pen, oprichter van Front National en vader van Marine, voor staat. Jean-Marie is meerdere malen veroordeeld voor zijn haatdragende uitspraken.

Misschien niet ‘hoogst verbazend’,  maar toch zeker opvallend begint de samenwerking van D66 en VVD in het Europees Parlement te worden. Beide partijen zijn hier aangesloten bij de ‘Alliantie voor Liberalen en Democraten’. De visies van de beide liberale partijen liggen op sommige punten dicht bij elkaar, maar juist wanneer het over ‘Europa’ gaat, komen in de Nederlandse politiek de onderlinge verschillen duidelijk naar voren. Kijk alleen al naar de verkiezingsslogans waarmee de partijen zich profileren voor de Europese verkiezingen van volgend jaar:

– VVD: Europa waar nodig

– D66: Europa? Ja

Typerend in dit opzicht was ook de uitspraak die VVD’er Mark Verheijen vorige week deed in het radioprogramma Tros Kamerbreed (en overigens later nuanceerde): “We moeten kritisch op de Europa blijven. De grootste bedreiging voor Europa zijn, volgens mij, de geharnaste eurofielen als Martin Schulz.” Deze ‘eurofielen’ zouden – in tegenstelling tot de VVD – graag een federaal Europa willen. Verheijen plaatste ook Guy Verhofstadt in dit rijtje – nota bene de fractieleider van de ‘Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa’ en dus ook van de VVD.

Verheijen gaf in Kamerbreed ook aan hoe hij tegen de samenwerking met andere fracties, zoals D66, in het Europees Parlement kijkt. “We zitten daar allemaal in politieke families. Hoe sterker u, de kiezer, de VVD maakt in het Europees Parlement, hoe meer we ook in de grote, liberale fractie van onze agenda kunnen maken.” Dit dringt de vraag op in hoeverre andere partijen in de Europese fracties het standpunt van Verheijen delen. Zouden de verschillen iets uitmaken of betekent het dat de VVD (of D66) niet plaats op zijn plaats is in de Europese familiefractie? Voor de Nederlandse kiezer maken de VVD en D66 het er in ieder geval niet makkelijk op: hoe kunnen twee partijen met zulke verschillende visies op Europa nu voor dezelfde fractie campagne voeren?

Foto: Guy Verhofstadt. Flickr/European Parliament

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *