Wat is de functie van Europese lijsttrekkers?

Stemmen Foto Flickr Elger van der WelHet CDA en D66 organiseerden afgelopen maand een lijsttrekkersverkiezing in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement. Leden mochten hierbij stemmen op de kandidaat met hun voorkeur om de verkiezingen van volgend jaar te leiden. De twee partijen presenteerden afgelopen weekend de winnaars van deze lijsttrekkersverkiezing: Sophie in ‘t Veld won bij D66 van haar collega Marietje Schaake. Bij het CDA kreeg Esther de Lange de voorkeur boven de zestigjarige Wim van de Camp.

Eerder organiseerde GroenLinks ook al een Europese lijsttrekkersverkiezing en bij de PvdA is hij vorige week gestart. Politicoloog Chris Aalberts geeft de volgende verklaring voor de groeiende populariteit van deze verkiezing: “Het was in het verleden nooit zeker of een lijsttrekker succesvol zou zijn en daar is niets aan veranderd. Het enige verschil is dat als leden of burgers de lijsttrekker kiezen in plaats van de partijleiding, het in ieder geval niet de schuld van de partijleiding is als de lijsttrekker een totale mislukking blijkt te zijn.”

Een lijsttrekker moet dus vooral stemmen trekken én, nog belangrijker bij de Europese verkiezingen, burgers motiveren om überhaupt te gaan stemmen. Vergeleken met onze buren ligt in Nederland het opkomstpercentage bij de Europese Parlementsverkiezingen namelijk zeer laag. In 2009 nam slechts 36.75% van de kiezers de moeite om een stem uit te brengen. Van alle EU-leden die al meer dan vijftien jaar lid zijn, hadden alleen de Briten een nóg lager opkomstpercentage.

Foto: Flickr/Elger van der Wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *