Babbelende broccoli’s lobbyen voor Europese chemische industrie

Brock en OllieOp het eerste gezicht oogt het wat kinderlijk: twee stronken broccoli babbelen maar wat in de koelvitrine van een supermarkt. Hun (enige) gespreksonderwerp is echter minder kinderachtig. Brock en Ollie – zoals hun Engelse namen luiden – praten in The Adventures of Brock & Ollie namelijk over F-gassen.

Deze gassen worden gebruikt in de koelsystemen van airconditioningsystemen of diepvriesapparaten. De Europese Raad van ministers houdt zich momenteel bezig met een voorstel om het gebruik ervan geleidelijk terug te dringen. De verschillende F-gassen versterken namelijk het broeikaseffect: één kilo HFC-gas in de atmosfeer zou volgens Greenpeace gelijk staan 3.840 kilo CO2. GroenLinks europarlementariër Bas Eickhout  wil de F-gassen daarom helemaal uitbannen indien er alternatieve mogelijkheden beschikbaar zijn.

Brock & Ollie vertellen in de vier animatiefilmpjes waarom F-gassen op de lange termijn juist helemaal niet zoveel schade aan het milieu toebrengen. Alternatieve gassen zouden namelijk veel minder efficiënt zijn. Onduidelijk blijft hoeveel minder efficiënt. Wie blijkt er bovendien achter The Adventures of Brock & Ollie te zitten? Juist, een comité van Cefic, de grootste lobby-organisatie voor de Europese chemische industrie.

Toch betekent dit niet dat Brock & Ollie geen punt hebben. Toen scheikundigen in de jaren ’70 geleden ontdekten dat CFK’s, gebruikt in koelkasten en spuitbussen, de ozonlaag afbraken, spraken landen in het Montrealprotocol af om  actie te ondernemen. Het gebruik van CFK’s werd vervolgens sterk teruggebracht. In verschillende koelsystemen zijn vaak F-gassen als alternatief gebruikt. Deze gassen breken weliswaar de ozonlaag niet af, maar blijken nu als superbroeikasgassen bij te dragen aan de opwarming van de aarde.

GroenLinks wil daarom alleen van de F-gassen afzien indien andere gassen een (bewezen) bijdrage  leveren aan een beter milieu. Voor koelsystemen en airconditioning zouden deze alternatieven inmiddels beschikbaar zijn en kunnen F-gassen op den duur worden verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *