Kijktip: het onbehagen van de Zweden Democraten

De vijfdelige reportage De Europese worsteling toont waarom er binnen verschillende Europese landen ontevredenheid heerst over de invloed van Brussel. De eerste aflevering schetst een portret van de Zweden Democraten. Deze voormalig neonazistische partij staat onder leiding van Jimmie Äkesson en zou kunnen rekenen op tien procent van de stemmen. Äkesson overweegt tevens om zich na de Europese verkiezingen bij de anti-Europese alliantie van Wilders en Le Pen aan te sluiten. In Zweden pleit zijn partij voor een aanpak van de open grenzen, maar hij koerst niet aan op een vertrek uit de EU: “Zweden moet kunnen meedoen aan Europa, maar op onze voorwaarden. Wij halen Zweden niet uit de EU, maar de EU uit Zweden.”

Aanstaande zaterdag is het tweede deel van de serie De Europese worsteling in Nieuwsuur te zien.

Foto: Jimmie Äkesson – Flickr/News Oresund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *