Waarom zoveel aandacht voor niet-stemmers?

glazan oog Foto Flickr philipbouchardMisschien is het de vaste lezers al wel opgevallen: veel van mijn blogs over de Europese Unie bediscussiëren de legitimiteit van de EU aan de hand van de lage opkomstpercentages bij de Europese verkiezingen. Dat is niet toevallig.

“De politiek van de EU kan wel wat meer journalistieke aandacht en duiding vanuit de politieke wetenschappen gebruiken”;  deze gedachte vormde de aanleiding om met Eurobeeld te beginnen. Met mijn achtergrond als politicoloog wilde ik extra informatie meegeven of ongebruikelijke perspectieven naar voren brengen; perspectieven die in veel media geen aandacht krijgen. Mede daarom verschenen op Eurobeeld al meerdere stukken over de lage opkomstpercentages bij de Europese verkiezingen in het verleden.

Daarnaast is er nog een ander persoonlijk motief. In mijn afstudeerscriptie voor de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media duik ik op de vraag welke positie niet-stemmers innemen in het politieke mediadebat in de Nederlandse kranten. Schrijft een journalist überhaupt wel over niet-stemmers in de politieke katernen van de krant of bevat deze groep te weinig nieuwswaardigheid? Als er in een artikel het perspectief van een niet-stemmer naar voren wordt gebracht, op welke manier gebeurt dit dan? Gaat het het hier altijd om de politiek apathische niet-stemmer of komt ook wel eens de groep niet-stemmers aan bod met een hoog opleidingsniveau en een grote politieke interesse?

Kennis over EU
De legitimiteit van ‘Brussel’ is meer dan ooit een onderwerp van discussie. Hierbij hoort dan ook de vraag welke legitimiteit er van de Europese verkiezingen uit gaat wanneer de helft van de EU-burgers niet stemt. Weten burgers eigenlijk te weinig over Europa en moet er daarom veel meer aandacht aan worden besteed in het onderwijs? Hebben Tweede Kamerleden te lang het debat over Europa uitgesteld? Hoe kunnen wij als burgers daar iets aan veranderen?

Dit wil overigens niet zeggen dat mensen zonder interesse voor niet-stemmen elders op het internet hun heil moeten zoeken voor duiding over de Europese Unie: ook aan andere thema’s zal ik aandacht  (blijven) besteden. Een verklaring voor de hoeveelheid blogs over niet-stemmers leek me alleen wel eens op zijn plaats. Mocht u tips hebben voor zo’n onderwerp waar u graag wat over zou willen lezen dan kunt u hier contact opnemen.

Foto: Flickr/philipbouchard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *