Wordt de anti-Europese partij de Tea Party van het Europees Parlement?

Geert Wilders - Foto Flickr Roel Wijnants‘Europeanen zijn verenigd in het haten van Europa’ stelde de Britse historicus Andrea Mammone gisteren in The New York Times. Hij doelt daarmee op de alliantie tussen PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine Le Pen die gericht is op het terugwinnen van de nationale bevoegdheden.

Mammone vindt deze ‘transnationale samenwerking’ niet zo uniek zoals andere analisten: rechtse partijen en bewegingen trokken zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog al regelmatig naar elkaar toe. Daarbij werden zij telkens verbonden door de angst voor minderheden (Joden, homoseksuelen, Marxisten) en migranten.

Jeugdwerkloosheid
De voedingsbodem voor deze angst bij de PVV en Front National vormt de verzwakking van ‘Europa’ als één gemeenschap, denkt Mammone. Anders gezegd: het solidariteitsgevoel met het Europese volk slaagt er niet in om de verschillende EU-landen met elkaar te verbinden. Dit uit zich in een gebrekkige steun van burgers voor de financiële noodsteun aan Cyprus aan Griekenland. De groeiende jeugdwerkloosheid en de gespannen bezuinigingsoperaties vormen daar bovenop gemakkelijke doelwitten waarvan Wilders en Le Pen de schuld in de schoenen van ‘Europa’ kunnen schuiven.

“Met deze aanval [van de anti-Europese alliantie – rdj] in het vooruitzicht, klinkt de roep om Europese solidariteit tragisch genoeg maar zelden. Dit tekent hoe ver Europa af is komen te staan van de droom waarmee het zichzelf na de oorlog bovenop hielp. Het is een teken van een vervagend visioen – gezamenlijke markten, democratische instituties en maatschappelijke integratie – dat werd gepromoot door de naoorlogse stichters van het Europese integratieproject.”

De PVV, Front National en andere anti-Europese partijen zouden volgens de peilingen – die overigens grote onzekerheidsmarges bevatten – na de Europese verkiezingen kunnen uitkomen op meer dan 90 zetels. Mammone spreekt zijn vrees uit voor wat er dan volgt:  “Zelfs als een kleine, lawaaiige geluid binnen het Europees Parlement, kan deze alliantie voor veel problemen zorgen. Denk alleen al aan het succes van de Republikeinse Tea party had op de politiek in de Verenigde Staten.”

Geen polarisatie binnen Europees Parlement
Deze laatste zorg van de historicus is echter wat overdreven. De verhouding tussen de Republikeinen en de Democraten valt niet te vergelijken met die tussen de verschillende Europese allianties: het politiek klimaat in de VS is sinds het einde van de jaren ’20 niet meer zó sterk gepolariseerd geweest. Dit komt mede door de opkomst van de Tea Party waardoor een deel van de Republikeinen zich meer zijn gaan afzetten van de Democraten.

In het Europees Parlement zijn de tegenstellingen tussen de Europese allianties tot nu toe helemaal niet zo groot. Kijk alleen al naar de stemverhoudingen bij de Europese meerjarenbegroting: 537 van de 750 parlementariërs stemden vóór. Zelfs als de anti-Europese partij boven de benodigde 90 zetels komt en daarmee een alliantie mag vormen, kan nog niet zomaar de Europese Unie worden lam gelegd. Daarvoor moeten toch echt veel meer zetels worden gewonnen.

Foto: Flickr/Roel Wijnants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *