J.K. Rowling: ‘Harry Potter en Hermelien hadden samen moeten eindigen’

Harry Potter - Flickr Roxanne Milward

J.K. Rowling heeft spijt van het einde van Harry Potter (spoiler). Niet Ron, maar Harry had samen met Hermelien moeten eindigen. Dit laat de schrijfster weten in een interview met Emma Watson (Hermelien in de Harry Potter-films). Watson kan zich overigens goed vinden in de gedachtegang van Rowling. Veel fans reageren echter teleurgesteld. Mag een schrijver/schrijfster spijt betuigen van bepaalde keuzes in zijn of haar verhaal – na de publicatie van het boek?

Walgelijk einde
Sjaak BosmanSjaak Bosman: “Laten we eerlijk zijn: de epiloog van Harry Potter en de Relieken van de Dood was echt walgelijk. Wie zat er nou op zo’n einde te wachten? Alle hoofdpersonages waren gelukkig getrouwd en hadden kinderen met namen van andere (overleden) personages. Als Rowling dit gedeelte zou hebben weggelaten, had je als lezer nog kunnen fantaseren over wie er ook bij elkaar zouden kunnen eindigen. Nu kan dat niet meer, nu is alles zo slijmerig en zoet als een als een slijmerige en zoete Dropslak. Daarom vind ik deze actie van Rowling heel goed: nu stimuleert ze lezers alsnog om na te denken over een alternatief einde.”

Sjaak Bosman is taxichauffeur in Amsterdam. Sjaak luistert de hele dag naar de radio en vraagt zich daardoor ieder uur wel een keer af waar het heen gaat met de wereld, ook als zijn favoriete voetbalclub op zondag speelt.

Leesplezier verpest
Anita BosmanAnita Bosman
: “Ik ben woedend dat Rowling zich heeft laten verleiden om dit soort uitspraken te doen. Hier schieten we toch niks mee op? Ze kan er toch niets meer aan veranderen. Waarom zou je dit dan zeggen? Zo verpest ze al het leesplezier wanneer ik binnenkort voor ze vijftiende keer de serie herlees. Rowling moet het verhaal loslaten, er niks meer over zeggen en nieuwe boeken schrijven. Harry Potter moest met Ginny eindigen, dat kon niet anders. Hij had al eerder een meisje verwaarloosd en voor Ginny was hij ook niet altijd aardig. Hermelien en Ron moesten ook wel samen eindigen omdat er zo’n aantrekkingskracht tussen hen was; ze maakten niet voor nies de halve serie ruzie…”

Anita Bosman is is naar eigen zeggen ‘alles wat een vijftienjarig meisje zou willen zijn’ en wil dat graag aan haar vrienden op Facebook en volgers op Twitter laten weten.

Uitgemolken
Jeanne LeClercJeanne LeClerc
: “Ik denk dat voor veel lezers de mystiek rondom de Harry Potter-serie nu écht gaat verdwijnen. De films waren natuurlijk al een teleurstelling voor een deel van de fans. Daarnaast is het hele concept zó uitgemolken. Op het toppunt van de hype lagen er tien verschillende games, Snaaien, Monsterlijke Monsterboeken  en een hele Lego-serie over Potter en Zweinstein in de winkels. Om over alle tovenaarsoutfits nog maar te zwijgen. Ja, dan is zo’n uitspraak de volgende stap om je boeken onder de aandacht te brengen. Misschien hoopt Rowling zo een nieuwe generatie naar de boekwinkels te laten rennen. Dan hoeft ze zelf voorlopig geen nieuw meesterwerk te schrijven.”

Jeanne LeClerc is een veelgeprezen communicatieadviseur, met een lichte voorkeur voor Chanel, van een liberale politicus in Frankrijk. Tevens technoviking.

Kijkje in haar gedachten
Robbert Witman
: “Misschien denkt Rowling dat ze niet genoeg tijd heeft genomen voor de Harry Potter-reeks en wil ze nu haar verontschuldigingen aanbieden. Ik kan haar uitspraken daarom wel begrijpen: ze wil gewoon graag de gedachtes achter haar keuzes delen. Het lijkt me alleen niet verstandig om te doen. Dit tast je schrijversimago aan: misschien gaan recensenten dit interview aanhalen om haar werk te bediscussiëren. Ik denk dat de reacties van veel fans haar ook gek maken. Je kunt het nooit perfect doen: over (jeugd)literatuur blijf je als het goed is altijd praten.”

Robbert Witman is presentator van het populairste tv-programma op de Nederlandse buis waar dagelijks het nieuws van de dag wordt besproken.

Foto: Flickr/Roxanne Milward

Tegenbeeld Illustrator 2In de Tegenbeeld-blogs geven verschillende fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar op nieuws en achtergronden. Lezers kijken door de bril van de Tegenbeeld-personages naar de wereld en zien wat zij belangrijk of nieuwswaardig vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *