Neem de opiniepeilingen niet te serieus

De NOS publiceert vanaf vandaag opnieuw de Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. Deze peiling is een gewogen gemiddelde van de vier opiniepeilingen die met enige regelmaat in Nederland worden gehouden. Het biedt zo een betrouwbaardere samenvatting van de belangrijkste trends in de steun voor de partijen in de Tweede Kamer.

Op basis van de Peilingwijzer kan niet een voorspelling voor uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen of Europese verkiezingen worden gedaan. “Daarvoor zijn die verkiezingen te afwijkend van Tweede Kamerverkiezingen. Alleen al omdat de PVV 19 maart slechts in twee gemeenten meedoet en lokale partijen het bij gemeenteraadsverkiezingen altijd goed doen.”

Bij de Europese verkiezingen heeft de beperkte voorspellende waarde van de Peilingwijzer vooral te maken met de lage opkomst. In 2009 kwam slechts 38 procent van de Nederlanders opdagen bij de Europese Parlementsverkiezingen. Partijen proberen in hun campagne dus vooral hun eigen kiezers te mobiliseren. Europese politici hopen dit jaar met de (indirecte) verkiezing van de Europese Commissie-voorzitter meer kiezers naar de stembus te bewegen.

Lees ook: Dubieus opkomstpercentage Nieuwsuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *