Wilders wil uit de EU, maar wil Nederland dat ook?

Geert Wilders - Foto Flickr Roel WijnantsPVV-leider Geert Wilders publiceerde vandaag het rapport waarin wordt uiteengezet hoeveel geld een Nederlands vertrek uit de Europese Unie  oplevert. Het bureau Capital Economics deed in opdracht van Wilders onderzoek naar de financiële gevolgen van een “Nexit”. Volgens het rapport kan dit over een periode van tien jaar zo’n tien tot dertien procent extra economische groei opleveren. Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem noemde in een reactie tegenover de NOS deze visie van de PVV over Europa “een herkenbaar standpunt, waar zo nu en dan een rapport bij wordt besteld”.

Wilders wil Nederland uit de EU halen, maar in hoeverre wil Nederland dit ook? Een overzicht van enkele belangrijke cijfers:

  1. Op 1 juni 2005 wees een meerderheid van 61.6 procent van de Nederlanders het voorstel voor een Europese Grondwet af. Bijna drie miljoen mensen stemden echter vóór de grondwet en wilden daarmee een vergaande vorm van Europese samenwerking. De opkomst lag met 63.6 procent bovendien opvallend hoog vergeleken met de Europese Parlementsverkiezingen een jaar eerder: toen bracht slechts 39.3 procent van de kiezers een stem uit.
  2. De PVV publiceerde in maart 2012 een rapport waarin een ander Brits onderzoeksbureau uiteenzette waarom een terugkeer naar de gulden voor Nederland voordelig zou zijn. De partij van Wilders profileert zich sindsdien veel sterker dan voorheen als anti-EU-partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 verloor de PVV 9 van de 25 zetels.
  3. In totaal 65.957 Nederlanders hebben getekend voor het initiatief van Burgerforum EU. Deze groepering rondom rechtsfilosoof Thierry Baudet en econoom Ewald Engelen pleit voor een referendum over de ‘wenselijkheid van de overdracht van verdere bevoegdheden van het nationale niveau naar Brussel’.
  4. Volgens een recent onderzoek van Eurobarometer zou 71 procent van de Nederlanders voor en 27 procent tegen een monetaire unie met een gemeenschappelijke munt zijn.


EU uit Nederland
Jimmie Äkesson, leider van de Zweden Democraten waarmee Wilders mogelijk mee gaat samenwerken in de anti-Europese alliantie, formuleert zijn EU-standpunt als volgt: “Ik wil niet Zweden uit de Europese Unie halen, maar de Europese Unie uit Zweden.” Als je al op basis van de bovenstaande cijfers het euroscepticisme in Nederland wilt verwoorden, lijkt de Zweedse stellingname in ieder geval gepaster dan  Wilders’ Nexit-houding. Het gaat immers te ver om te spreken van een wijdverspreid Nederlands verlangen de Europese Unie te verlaten.

Wellicht wil Wilders hier verandering in brengen met  het rapport van Capital Economic (waar economen overigens het nodige over hebben op te merken). Of probeert hij zich alleen zo sterk mogelijk als ‘eurosceptische’ partij te profileren?

Foto Geert Wilders: Flickr/ Roel Wijnants
Foto Jimmie Äkesson: Flickr/News Oresund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *