Chris Cleave – Kleine Bij

Little Bee Chris Cleave

Met enige regelmaat bespreken de Tegenbeeld-personages de openingszin uit een boek. Ze leggen uit waarom deze eerste zin hen aanspreekt – of juist helemaal niet. Deze keer: Little Bee over de roman The Other Hand (in het Nederlands vertaald als Kleine Bij) van de Britse auteur Chris Cleave.

Openingszin: “Most days I wish I was a British pound coin instead of an African girl.”

Little BeeLittle Bee:The Other Hand van de Britse schrijver Chris Cleave is één van mijn favoriete boeken. Vandaar dat ik mijn avatar naar de hoofdpersoon heb genoemd: Little Bee. Zij is afkomstig uit Nigeria, maar is op de een of andere manier in Groot-Brittannië aangeland. Als lezer kom je er langzaam achter hoe en waarom Little Bee op zoek gaat naar een welgestelde Britse vrouw genaamd Sarah.

De eerste zin stipt op een lichtvoetige wijze de thematiek van het boek aan. The Other Hand is een verhaal over discriminatie en rassenongelijkheid, maar veel eigentijdser en minder somber dan bijvoorbeeld The Color Purple van Alice Walker. Dat zie je niet alleen in de openingszin terug. Naast de keuze om Little Bee en Sarah afwisselend het verhaal te laten vertellen, introduceert Cleave al snel het karakter van Charlie, Sarah’s zoon. Hij gaat gekleed als Batman en wil nooit iets anders dan zijn Batmanoutfit aan doen. Dit moderne, eigentijdse aan het boek wordt nog eens versterkt door zinnen als: “We looked as if we’d been cobbled together in Photoshop… the three of us, walking to my husband’s funeral. One white middle-class mother, one skinny black refugee girl, and one small dark knight from Gotham City. It seemed as if we’d been cut-and-pasted.”

Toch, wanneer je al veel meer weet over de inhoud van het verhaal, lijkt de openingszin helemaal niet zo lichtvoetig meer. Je voelt – misschien zelfs iets te veel – het dramatische element. Is het niet wat overdreven dat Little Bee liever een muntje zou zijn dan een Afrikaans meisje? Ze doet er inderdaad alles aan om de Britse (en Europese) cultuur beter te leren begrijpen. Toch zou zij niet zomaar afstand willen doen van haar Afrikaanse roots. Daar is ze juist trots op.”

Noot: het boek staat ook bekend onder de titel Little Bee. Dit is afhankelijk van het drukexemplaar. De Britse versie heet The Other Hand en de Amerikaanse versie draagt de titel Little Bee.

Tegenbeeld Illustrator 2In de Tegenbeeld-blogs geven verschillende fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar op nieuws en achtergronden. Lezers kijken door de bril van de Tegenbeeld-personages naar de wereld en zien wat zij belangrijk of nieuwswaardig vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *