De Europese sociaaldemocraten: verliezers van 2009 en winnaars van 2014?

Wie waren de winnaars en verliezers van de Europese verkiezingen in 2009? Deze vraag is van groot belang wanneer je kijkt naar Europese peilingen of de verkiezingsuitslag in mei dit jaar. Een partij die eerder veel zetels verloor kan vaak gemakkelijker een zetelwinst boeken. Omgekeerd zal de grote winnaar van 2009 deze keer sneller tot ‘verliezer’ worden bestempeld. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

In dat opzicht kunnen de komende verkiezingen voor het Europees Parlement alleen maar tegenvallen voor de PVV. In 2009 behaalde de partij vanuit het niets vier zetels; alleen het CDA was één zetel groter. De partij had na de verkiezingen in 2004 echter zeven zetels. Gezien de trend in de peilingen zou de PVV wellicht één extra zetel kunnen behalen, maar dit blijft gissen. Voorspellingen op basis van nationale peilingen hebben nauwelijks waarde gezien de vele niet-stemmers.

Wanneer we naar de moederfracties in het Europees Parlement kijken, moet de Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D – voorheen de Partij van de Europese Sociaaldemocraten) als de verliezer van 2009 worden bestempeld. De fractie waar ook de PvdA bij is aangesloten, verloor destijds 34 zetels. Het kwam daarmee uit op 183 van de 750 zetels in het Europees Parlement. Ook de Europese Volkspartij (EVP), de moederfractie van het CDA, verloor in 2009 zo’n 23 zetels. De EVP bleef wel met afstand de grootste van het Europees Parlement met maar liefst 265 zetels.

Noot bij dit artikel: wanneer een nieuw land toetreedt tot de EU verandert het aantal zetels van het Europees Parlement. Hierdoor krijgen moederfracties er in de loop der jaren extra zetels bij. Wanneer een fractie in 2004 bijvoorbeeld 200 zetels behaalt, hoeft dit niet het zetelaantal te zijn waarmee de fractie in 2009 eindigt voor de nieuwe verkiezing. Kijk voor een gedetailleerd overzicht van deze cijfers op de website van het Europees Parlement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *