‘Opkomst valt niet te peilen’

Peter Kloosterhuis, hoofd van de NOS-redactie Evenementen, stelt tegenover de Volkskrant dat peilingen over de verwachte opkomst vóór een politieke verkiezing niet zoveel zin hebben. Peilingbureau Ipsos verwachtte enkele weken geleden een stembusgang van 43 procent: dit was zo’n 10 procent minder dan het aantal mensen dat gisteren daadwerkelijk kwam opdagen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

[blockquote source=”Peter Kloosterhuis”]Dat kan je blijkbaar niet goed peilen een of twee dagen van tevoren. Je weet ook niet of zo’n peiling de opkomst weer beïnvloedt. Dat moeten we misschien niet meer doen in de toekomst.[/blockquote]

Dat onderzoeksbureaus moeite hebben met het peilen van de opkomst bleek al wel eerder. Wat betekent dit voor de Europese verkiezingen, wanneer peilingen zo ver naast de uiteindelijke opkomst kunnen zitten? Hoe goed kunnen zij nog een inschatting maken van de politieke voorkeur van Nederlanders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *