Perron 4a

Trein - Foto Train Station in Geneva by Craig StanfillIk zie de machinist uit de cockpit van de trein stappen. Hij staart naar het bord enkele tientallen meters verderop boven perron 4b (9:34 – Sprinter – Haarlem) en de ongeduldige passagiers met hun rolkoffers, weekendtassen en zij zonder bagage. Hij draait zich om, kijkt naar het bord boven hem op 4a (9:42 – Intercity – Amsterdam Centraal) en haalt de schouders op.

Iedereen ziet toch het verschil tussen een sprinter en een intercity, ook al staat hij op het verkeerde gedeelte van het perron – denkt de machinist. Dan hoeft hij echt niet…

Wanneer hij zijn (toekomstige) passagiers ziet komen aanlopen, stapt de machinist weer in zijn cockpit. Ik blijf staan.

‘Nee, deze is het niet. Dit moet ‘ie naar Amsterdam zijn.’ Een vrouw wijst op het bord boven 4a en loopt gedecideerd terug met een dozijn rolkoffers in haar kielzog. Een enkeling zonder bagage stapt toch in de trein, maar het grootste deel van de mensen blijft treuzelen voor de opengeschoven deuren. Ik speel de rol van buitenstaander zonder idee – ook al was iets anders misschien gepaster geweest vanwege mijn voorkennis.

Nee, wacht: handelen met voorkennis is verboden.

Dan vertrekt de trein acht minuten voordat de intercity vertrekt. Het bordje boven 4b wordt blanco. Verontwaardigde kreten klinken.

Dit is het moment waarop de twijfelaars weten welke kant zij op hadden moeten gaan.

Foto: Flickr/”Train Station in Geneva” by Craig Stanfill

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *