Pen versus toetsenbord: 1-0

[key]board out of my mind by jypsygenGoed nieuws voor de old school schrijver zonder laptop: jij kan je colleges beter onthouden. Dit blijkt uit een recente studie. Het maken van aantekeningen met de hand dwingt je namelijk om informatie te verwerken. Juist doordat je goed moet luisteren – en niet alles blindelings kunt typen wat uit de mond van de docent komt –  ga je beter luisteren, word je selectiever met notities maken én sla je informatie op in je langetermijngeheugen. Laptop-notetakers  proberen daarentegen juist zoveel mogelijk te typen. Zij verwerken hierdoor minder informatie en schrijven vooral een transcript van wat de docent vertelt.

De onderzoeker kwam op het idee dankzij een student, Pam Mueller. Nadat zij voor een college haar laptop was vergeten – en wellicht niet continu haar Facebook kon checken – zag zij zich gedwongen om met de hand aantekeningen te maken. ‘Het voelde alsof ik zoveel meer aan het college had gehad’, verklaarde zij na afloop aan haar docent Daniel Oppenheimer. Samen startten zij een onderzoek.

Zou dit ook voor andere ‘schrijfactiviteiten’ werken? Kun je sneller een artikel of verhaal met de juiste structuur schrijven met de pen doordat je al meer nadenkt over je volgende zin? Als je met driehonderd aanslagen per minuut op een toetsenbord tikt, kun je immers nauwelijks nadenken over de woorden die je nog moet verzinnen.

Foto: Flickr/[key]board out of my mind” by jypsygen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *