Johan Cruijff Tijdens De WK-finale Nederland - West-Duitsland In 1974. Bundesarchiv Bild 183-N0716-0314, Fußball-WM, BRD - Niederlande 2-1
Johan Cruijff tijdens de WK-finale Nederland - West-Duitsland in 1974. Bundesarchiv Bild 183-N0716-0314, Fußball-WM, BRD - Niederlande 2-1

Wanneer is Robben beter dan Cruijff?

Foto: Flickr/Tom Jutte

Foto: Flickr/Tom Jutte

Zowel Lionel Messi als Christiano Ronaldo zouden volgens diverse voetbalkenners deze zomer de status van grootste voetballer aller tijden in hun landen bereiken, wanneer zij Argentinië of Portugal aan de WK-titel helpen.

In eigen land hebben we niet één uitgesproken kandidaat die op dit moment Johan Cruijff zou kunnen evenaren. Hoewel: als je zijn clubprestaties buiten beschouwing laat en alleen kijkt naar de wedstrijden in Oranje, dan heeft Cruijff slechts één grootse prestatie neergezet – het bereiken van de WK-finale in 1974. Het EK twee jaar later eindigde in een drama en in 1978 nam hij geen deel aan de eindronde in Argentinië. Van Persie, Sneijder en Robben speelden meer toernooien én eigenlijk ook meer historische wedstrijden met overwinningen op Italië (3-0), Frankrijk (4-1), Brazilië (2-1) en  Spanje (5-1). Toch zal niemand van hen erin slagen om als beste Hollandse voetballer ooit de geschiedenis in te gaan, zelfs niet wanneer Nederland deze zomer wereldkampioen wordt.
Topscorer
Van de Grote Drie steekt er op dit moment niet één met kop en schouders bovenuit. Sneijder speelde in 2010 een belangrijke rol in Oranje, maar dit geldt eigenlijk ook voor Robben. De speler van Bayern München mag je bovendien een succesvollere clubvoetballer noemen. Dan Van Persie: tot dit WK maakt de spits vooral buiten de grote toernooien om het verschil. In de eerste twee wedstrijden in Brazilië slaagde hij er voor het eerst in om op de belangrijkste momenten zijn stempel op Oranje te drukken.

Johan Cruijff tijdens de WK-finale Nederland - West-Duitsland in 1974. Bundesarchiv Bild 183-N0716-0314, Fußball-WM, BRD - Niederlande 2-1

Johan Cruijff tijdens de WK-finale Nederland – West-Duitsland in 1974. Bundesarchiv Bild 183-N0716-0314, Fußball-WM, BRD – Niederlande 2-1

Toch levert veel scoren je niet automatisch de status van beste aller tijden op. Patrick Kluivert voerde jarenlang de topscoorderslijst van Oranje aan, maar doet in het historisch geheugen toch ver onder voor Cruijff en veel andere namen. De huidige topscorer Van Persie hoeft daarom (nog) niet te rekenen op de eerste podiumplek in de Nederlandse eregalerij.

Hoe word je dan wel een legende? Het gaat er om dat jouw naam met een soort onaantastbaarheid wordt omgeven. Geen teen van een Spaanse keeper, geen uitschakeling tegen een niet bijster bijzonder voetballand als Rusland of Portugal. Al de mindere wedstrijden waarmee iedere voetballer in zijn carrière te maken heeft, moet je overtreffen met prestaties waardoor zelfs generaties die Cruijff alleen kennen van de WK 1974-compilatie op YouTube (samengesteld door SpookyGhost22) durven te zeggen: “Ja, als Robben twee keer tegen Spanje scoort en met 37 kilometer per uur over het veld stormt, is hij beter dan Cruijff.”

Koning Voetbal
Je beste prestaties moeten dus de mindere in het collectieve geheugen wegvegen. Juist dit vormt het grootste probleem van zowel Robben, Messi en Ronaldo: SpookyGhost22 kan van iedere speler minutenlange compilaties maken met kansloze dribbels, gemiste penalty’s of walgelijke schwalbes. Daarvan is meer bewijsmateriaal dan ooit beschikbaar, terwijl  je voor YouTube-filmpjes van Cruijff beter moet zoeken. Ook van de Argentijn Maradonna hebben de meeste voetbalfans hooguit drie momenten op hun netvlies gebrand staan: de solo tegen Engeland, de Hand van God en zijn warming-up op Life is Live. De rest is een zwart gat. Hier kan de huidige generatie simpelweg nooit tegenop.

Als Robben & co ervoor zorgen dat Koning Voetbal deze zomer overal ter wereld bekend staat als een oranje Leeuwenkoning, als Nederland voor het eerst de wereldtitel veroverd, overtreffen zij hiermee iedere prestatie van de voorgaande Hollandse voetbalgeneraties. Toch zullen ze in het collectief geheugen onderdoen. Analisten relativeren ieder succes kapot en menen dat de overwinning vooral te danken was aan het collectief, aan het gehele team. Alsof ooit iemand in z’n eentje wereldkampioen werd. Zelfs Maradonna stond in 1986 niet alleen op het veld.

Nee, als je Cruijff wilt overtreffen, moet je in een ander tijdperk gaan leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *