De openingswedstrijd van Co Adriaanse uit het stenen tijdperk

Champions League Foto Flickr El RonzoDe eerste ‘echte’ wedstrijd van het voetbalseizoen – ik reken de Johan Cruijff-schaal daarbij niet mee – is als de eerste tussentijd op de vijfhonderd meter sprint met schaatsen. Na de eerste honderd meter wordt de rolverdeling voor rest van de race duidelijk: wie leidt en wie achtervolgt?

Voor een voetbaltrainer kan een seizoen kort duren. Feitelijk sprint hij voortdurend van wedstrijd naar wedstrijd. De coach hoort vanzelf wanneer hij mag moet stoppen. Mede daarom kan zo’n eerste competitieve wedstrijd van belang zijn.

Co Adriaanse, één van de meest onderschatte trainers bij Ajax van deze eeuw, mocht in 2001 het seizoen openen met een thuiswedstrijd tegen Celtic – om een plek in de groepsfase van de Champions League. Hij was op dat moment nog geen jaar trainer van de club.

Ik herinner me nog hoe de uitslag van de wedstrijd tijdens de zomervakantie tot mij kwam – via een zwart-witschermpje op een Nokia 6210 – op een camping in de Franse Dordogne. “Ajax- Celtic: 1-3. Na 20 minuten al 0-2. Arveladze scoorde. Waardeloos.”

De return in Glasgow eindigde verrassend in een 1-0 overwinning voor Ajax, maar daarmee was het al wel uitgeschakeld voor de Champions League. De ploeg van Adriaanse moest zich nu richten op de UEFA Cup én (vooral) de Nederlandse competitie. De directie én fans eisten ongeveer een landstitel na de miljoenenaankopen Ibrahimivoc, Mido, Trabelsi en Maxwell.

Op 19 augustus begon de competitie met een wedstrijd tegen Roda JC, thuis in de Amsterdam Arena.

Tegenwoordig zendt de Nederlandse Wereldomroep door de bezuinigingen van het vorige kabinet alleen nog uit in landen waar de persvrijheid wordt bedreigt, zoals China, sub-Saharisch Afrika en de Arabische wereld. Vroeger, toen je met je mobieltje hooguit via WAP op het web surfte, kon je op een willekeurige camping in Frankrijk via de korte golf de eerste wedstrijd van het seizoen volgen. Zo gebeurde het dan ook. Na de uitzending van een radioprogramma met de naam Het Stenen Tijdperk zat ik aan de radio gekluisterd voor een verslag van de eerste competitieronde.

Na zeven minuten krijgt Ajax een strafschop. Keeper Kalac haalde Van der Gun onderuit die na een goede pass van Trabelsi voor de keeper kwam. Chivu neemt de penalty en mist. In de rebound wordt de bal van de lijn gehaald.

Ajax dringt vervolgens de hele wedstrijd aan, maar weet niet te scoren. Tien minuten voor het einde doet Roda JC dat wel, via een corner. Direct daarop maakt de achttienjarige Van der Vaart de gelijkmaker.

Ibrahimovic betreedt vlak voor het laatste fluitsignaal het veld en maakt zo zijn competitiedebuut in Nederland. Het mocht niet baten. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Ondanks een koppositie in de Eredivisie, ondanks de potentiële wereldsterren in de selectie, ondanks een 3-2 zege op FC Twente in zijn laatste wedstrijd, moest Adriaanse drie maanden later het veld ruimen bij Ajax. De matige seizoensstart werd de coach fataal.

Dit seizoen opent Ajax thuis tegen Vitesse. Niet makkelijk, maar gelukkig hoeven er geen Champions League-voorrondes te worden gespeeld. Frank de Boer heeft bovendien nu wel genoeg krediet opgebouwd om nog een flink aantal competitierondes door te komen.

Wat dat betreft is het interessanter om te kijken of Feyenoord-coach Fred Rutten de eerste maanden overleeft. De komende weken staat een dubbele ontmoeting met Besiktas voor een plek in de Champions League op het programma. Vier dagen na een eventuele uitschakeling start de competitie met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Na het vertrek van Pellè, Martins Indi en Janmaat liggen de verwachtingen niet torenhoog, maar de Rotterdammers zullen wél om de titel willen meedoen… Herhaalt het Adriaanse-scenario zich voor Feyenoord?

Foto: Flickr/El Ronzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *