‘Europees populisme is een gezonde ontwikkeling’

Boek - Foto Flickr ShutterhacksPolitieke elites in de Europese Unie maken zich drukker om kiezers die op populistische, ‘onwetende’ partijen stemmen dan de kiezers die bij de afgelopen parlementsverkiezingen thuis zijn gebleven – 57,46 procent van de Europese burgers stemde dit jaar niet. Dit stelt Frank Furedi, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Kent. In een recent essay in De Groene Amsterdammer spreekt hij zijn zorgen uit over het democratisch tekort van de EU.

Volgens Furedi doen traditionele politieke partijen er, zowel op Europees als nationaal niveau, alles aan om de confrontatie met het Europees populisme uit de weg te gaan. De economische voordelen van meer immigratie kunnen veel burgers niet overtuigen: zij kijken, net als populistische partijen, meer naar de sociale gevolgen. Hier hebben technocratische politici geen weerwoord op.

Daarnaast uit de hoogleraar ook kritiek op het functioneren van de media: zij slagen er niet in om ‘de dynamiek van de populistische politiek’ te begrijpen: “Als instituties zijn de media steeds verder vervreemd geraakt van het leven van de werkende mensen en staan ze zeer wantrouwend tegenover degenen die hun culturele opvattingen niet delen.”

Toch kan het Europees populisme op zichzelf ook geen oplossing bieden voor het democratisch tekort van de EU. Daarvoor moet volgens Furedi “de populistische impuls zich uitkristalliseren tot een politieke beweging die het verlangen naar solidariteit kan aanvullen met de idealen van volkssoevereiniteit, instemming en een compromisloze toewijding aan de vrijheid. Dat zou werkelijk kunnen leiden tot een beweging die het openbare leven kan opschudden en betekenis kan toevoegen aan de politiek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *