Hoe belangrijk is de Duitse economie voor Nederland?

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde vorige week voor een nieuwe economische recessie in Europa. Aanleiding vormen lagere groeicijfers van de Duitse economie. Waar in april nog werd uitgegaan van 1,9 procent, verwachten onderzoeksbureaus nu een groei van 1,3 procent voor dit jaar. De Duitse export en industriële productie nam de afgelopen maanden ook sterk af.

De beperkte economische ontwikkeling baart Nederland zorgen. Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner: bijna een kwart (24,6 procent om precies te zijn) van de totale Nederlandse export in 2012 ging naar Duitsland.

Handelsbetrekkingen Nederland-Duitsland in miljarden euro’s (aandeel in totaal van Nederland). De cijfers zijn afkomstig uit ‘Nieuw nabuurschap’ van Jacco Pekelder.

Van Duitsland naar Nederland Van Nederland naar Duitsland
Export  62,6 (16%)  104,6 (24,3%)
Directe investeringen  49,3 (10,8%)  67,4 (8,6%)

Er moet wel een kanttekening geplaatst worden bij de Nederlandse export: een groot deel van de goederen/grondstoffen wordt in vrijwel onbewerkte staat doorgevoerd. Hiermee verdient Nederland minder geld dan met de ‘eigen’ export.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *