Google Classic Uitsnede

EU beschuldigt Google van machtsmisbruik

Google misbruikt zijn dominante positie op het web, meent de Europese Commissie. Dit zou leiden tot oneerlijke concurrentie voor andere bedrijven die hun diensten willen aanbieden. Bij een zoekopdracht naar mailservices plaatst Google bijvoorbeeld het eigen Gmail bovenaan. Google moet nu duidelijk aantonen dat het eigen diensten niet voortrekt bij het tonen van resultaten in de zoekmachine. De Europese Commissie vreest dat gebruikers niet altijd de meest relevante zoekresultaten te zien krijgen.

Naar verluidt bereidt de Commissie de zaak tegen Google al jaren voor. Op 16 april 2015 diende eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager officieel een klacht in bij het bedrijf. Ook kondigde zij aan een onderzoek te starten naar Android, het door Google ontwikkelde besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Dominante positie
Grofweg negentig procent van het zoekverkeer op internet verloopt via Google. Volgens Vestager bevoordeelt de internetgigant zijn marktpositie onder andere via de prijsvergelijker Google Shopping. Op pagina’s met algemene zoekresultaten zou Google Shopping prominenter in beeld komen dan andere prijsvergelijkers, die zo worden benadeeld.

Op een eerder verzoek deed Google al enkele toezeggingen, maar volgens de Commissie waren deze onvoldoende. Vestager stuurt Google een lijst met klachten. Vervolgens krijgt het bedrijf tien weken de tijd om te reageren.

Boetes
De Europese Commissie kan boetes uitdelen van maximaal tien procent van de jaaromzet van een bedrijf. In het geval van Google zou het dan gaan om een bedrag van 5,6 miljard euro.

Tussen 2004 en 2008 kreeg Microsoft al voor honderden miljoenen aan boetes van eurocommissaris Neelie Kroes. Het softwarebedrijf werd gestraft omdat gebruikers van het besturingssysteem Windows automatisch de browser Internet Explorer op hun computer kregen geïnstalleerd.

Er bestaat een redelijke kans op nieuwe boetes vanuit Brussel, meent internetjurist Peter Kager: “De Europese Commissie start niet zomaar een onderzoek. Google is een grote vis, Brussel zal goed hebben nagedacht over de argumenten.”

Het is echter de vraag wat gebruikers gaan merken. Kager: “Bij Microsoft was het duidelijk: bij Windows leverden ze niet automatisch meer Explorer. De gebruiker moest een keuze krijgen. Bij Google is het niet zo zwart-wit. Dit zal veel meer haken en ogen hebben.”

Eerdere Google-zaken
Sinds 2014 biedt Google, op aandringen van het Hof van Justitie van de EU, al de mogelijkheid voor een ‘vergeetverzoek’ aan. Gebruikers kunnen aangeven dat een verwijzing naar een website uit de lijst met zoekresultaten moet worden verwijderd, bijvoorbeeld wanneer een werkgever via Google zoekt op hun naam.

Google Nieuws, de dienst waarmee het internetbedrijf nieuws verzamelt, ligt in Frankrijk en Spanje onder vuur. Uitgevers willen geld zien voor de links die Google legt naar hun nieuwsberichten. Wetgeving in Spanje maakt het sinds 2015 mogelijk voor mediabedrijven om facturen te sturen naar websites die hun nieuwsberichten aggregeren. Google weigert te betalen en heeft sinds 16 december de Spaanse versie van Google Nieuws uit de lucht gehaald.

Dit artikel schreef ik voor Europa Nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *