Waar maken Britse kiezers zich zorgen om?

Het Verenigd Koninkrijk staat aan de vooravond van een van de meest onvoorspelbare verkiezingen in decennia. De traditionele tweestrijd tussen Labour en de Conservatieven heeft plaatsgemaakt voor een machtsstrijd tussen in totaal maar liefst zes partijen.

Kiezers maken zich vooral zorgen over de nadelige gevolgen van het vrij verkeer van personen dat het EU-lidmaatschap met zich meebrengt. De regering van Cameron vreesde in 2013 voor ‘uitkeringstoerisme’ van arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië.  Daarom kondigde Cameron maatregelen aan om de financiële steun voor nieuwe migranten te beperken. Zij hebben de eerste drie maanden na hun aankomst geen recht op een werkloosheidsuitkering en krijgen ook geen huurtoeslag.

De United Kingdom Independence Party (UKIP) strijdt voor een Brits vertrek uit de EU en wil vooral de migratie sterk beperken. Onder invloed van deze partij en het negatieve sentiment onder de bevolking over Europa, kondigde Cameron in 2012 een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk aan. De volksraadpleging zou uiterlijk eind 2017 moeten plaatsvinden. Voorwaarde voor het referendum is echter dat Cameron na de verkiezingen van 7 mei nog steeds premier is.

Voor Europa Nu schreef ik een uitgebreidere analyse over de Britse verkiezingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *