Pushbericht

De afbeelding toont de Friends Arena in Solna

Hieronder lees je een fragment uit mijn verhaal over de verloren Europa League-finale van Ajax tegen Manchester United in 2017, met de werktitel ‘1-0’.

Aan de oever van de Zweedse waterplas Råstasjön ligt de Friends Arena – een voetbalstadion en indoorhal ineen, ingeklemd tussen een rangeerterrein voor tientallen goederentreinen, de lokale Disney Store en lingeriewinkel Victoria’s Secret.

Naast voetbalwedstrijden van AIK Fotball en het Zweedse nationale elftal worden in de Arena ook popconcerten en ijshockey-wedstrijden gehouden. Het jaarlijkse hoogtepunt vormen echter de opnamen voor de televisieshow waarin heel Zweden bepaalt wie het land op het Eurovisie Songfestival gaat vertegenwoordigen en zo in de voetsporen van ABBA mag proberen te treden. Voor die avond zijn kaartjes steevast binnen een half uur uitverkocht.

Toch valt dit alles in het niet bij wat er vanavond op het programma staat. De Europa League-finale 2017 tussen Ajax en Manchester United zal van de Friends Arena pas écht een iconische plek maken.

Op het plein voor het stadion vliegt de officiële UEFA-wedstrijdbal door de warme lentelucht. Fans met plastic bekers bier in de hand schieten de bal van supportersgroep naar supportersgroep, van Ajax naar Manchester en weer terug. De legioenen zijn nog lang niet compleet. Richting de Arena loopt een opgewonden mensenstroom dwars dóór de Scandinavia shopping mall met haar 43 restaurants, 179 winkels en Imax-bioscoop, die ontspringt bij het treinstation Solna (pendeltåg).

Daar, voor de openstaande schuifdeuren van het station, weigeren twee figuren vooralsnog zich te mengen in de hysterie. Daar, nog net binnen de gratis WiFi-zone, wacht een vader geduldig op het moment dat zijn dochter klaar is met enkele voor haar zo noodzakelijke handelingen op haar telefoon.

Hannah bestudeert haar selfie. In een shirt met het rugnummer van haar favoriete Ajax-speler kijkt ze met gesperde ogen de camera in, terwijl ze naar de Arena achter haar wijst.

Lining up for tonights big match! Are we ready for this? luidt het onderschrift bij de foto, gevolgd door vijftien variaties op de hashtags #Ajax, #Mokumpride, #ThisIsTheLife, #25goal en #NoGutsNoGlory.

Ze knikt naar zichzelf: dit is sterk.

Exact twintig seconden voordat Voetbal Internationaal het pushbericht de wereld instuurt dat Ajax haar idool heeft verkocht aan Manchester United voor het astronomische bedrag van zestig miljoen euro, drukt Hannah op ‘Post’.

Ze zucht diep. Tegelijkertijd met de honderden likes die nu komen binnenstromen, bekruipt haar een schuldgevoel. Ze weet dat dit het aangewezen moment is om haar telefoon weg te stoppen.

Naast Hannah staat Johannes. Voor hem is het een bijzondere dag – en niet alleen vanwege de wedstrijd van Ajax. Als Johannes de vaders op zijn werk mag geloven is dit zijn papa-dag. Zo’n dag heeft twee kanten. Het betekent dat hij iets leuks gaat doen met z’n dochter en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid draagt voor alle bijbehorende randvoorwaarden. Zoals: Hannah emotioneel ondersteunen bij het beoordelen van 22 vrijwel identieke selfies op de authenticiteit van haar lach. Zorgen voor de randvoorwaarden en ‘iets leuks’ behoort een alleenstaande ouder feilloos te kunnen combineren. Johannes begint steeds beter te begrijpen hoe dat moet. 

Les één: zolang er WiFi is, is er rust.
Les twee: in de Starbucks is er altijd WiFi.

Dit was een fragment uit mijn verhaal met de werktitel ‘1-0’.

Meer lezen? Lees verder>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.