Zwangerschapscursus: hulp bij complicaties en ‘alles wat gaat gebeuren’

Afbeelding van twee poppen.

‘Geen yogabal?’ vraagt de cursusleidster aan een stel dat net is gaan zitten op twee stoelen. We bevinden ons in een yoga-studio voor een zwangerschapscursus. Naast een sticker met onze naam kregen we bij binnenkomst het vriendelijke verzoek onze schoenen uit te trekken.

Ondanks de stickers mogen we onszelf eerst voorstellen aan de hand van het aantal weken dat de partner zwanger is en onze verwachting van de cursus.

Een man zegt dat hij vooral op zoek is naar tools om zijn partner te helpen bij ‘alles wat gaat gebeuren’.

Een vrouw, werkzaam als arts, hoopt dat haar partner na afloop ‘zijn takenpakketje’ duidelijk heeft. Ze gaat over zeven dagen met verlof en wil thuis bevallen omdat ze weinig vertrouwen heeft in de medische zorg.

Tussen de partners ontstaat in de loop van de avond automatisch een soort concurrentiestrijd als er vragen van de cursusleidster beantwoord moeten worden, vermoedelijk om te bewijzen dat als er complicaties optreden, het niet aan onze onwetendheid heeft gelegen.

“Die is niet op schaal,” merkt iemand op over het model voor de botstructuur van de bekken waar geen poppenhoofd door past.

Een deelnemer informeert naar de effecten van het doorknippen van de navelstreng op de uiteindelijke vorm van de navel. De cursusleidster vertelt dat er helaas geen menukaart met patronen is waar hij uit kan kiezen: de vorm ontstaat vanzelf.

Een jongere man vraagt of hij bij de thuisbevalling briefjes in de buurt moet uitdelen om te waarschuwen voor eventuele geluidsoverlast, maar de cursusleidster stelt hem gerust dat dit niet nodig is. Weer een taakje minder.

Ze vertelt verder over het wanhoopsmoment op 9 centimeter ontsluiting en helpt ons bij ademhalingsoefeningen. Ook geeft ze mee dat de coachingsstijl van de partner (lief of militant) zeker iets is om op te nemen in het bevalplan.

Aan het einde van de avond dreigt een van de partners flauw te vallen bij een bespreking van de keizersnede. Gelukkig grijpt een EHBO’er in door hem in foetushouding op de grond te leggen.

Ook op de meest onverwachte momenten kunnen complicaties optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.