11813404_1013743238683990_8891077215583217829_nMijn naam is Ralf en ik werk als redacteur/communicatieadviseur. Daarnaast schrijf ik graag boekrecensies en lange verhalen – zowel fictie als non-fictie.

In Leiden studeerde ik politicologie en journalistiek, daarna volgde ik in Utrecht de master internationale betrekkingen. Tijdens mijn studie liep ik stage bij dagblad Trouw, weekblad De Groene Amsterdammer en PDC Informatie Architectuur/Montesquieu Instituut. Tussen 2013 en 2016 werkte ik als freelance journalist/webredacteur voor Trouw. Ook schreef ik een verhaal voor De Correspondent over de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen. Vanaf 2016 ben ik in dienst bij de MBO Raad als communicatieadviseur.

De naam van deze site (Tegenbeeld) slaat op mijn eerste blogproject waarmee ik via de perspectieven van fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar gaf op nieuws.

De gedachte achter Tegenbeeld is nog steeds leidend in mijn schrijfwerk en laat zich het beste vergelijken met een spiegel. Je kijkt erin en ziet een reflectie van verschillende mensen voor of achter jou, links of rechts van jou. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar via een spiegel kun je ze wel bestuderen en zo je eigen positie bepalen. Door reflecties te combineren, wil ik met mijn werk prikkelen en het gebruik van verbeelding stimuleren.

Hieronder een overzicht van mijn huidige projecten. Heb je vragen of interesse om samen te werken? Neem dan gerust contact op via contact@ralfdejong.com of Twitter.

Publicaties
Mijn interesse ligt op het snijvlak van literatuur, politiek en nieuwe technologische ontwikkelingen. In mijn artikelen probeer ik droge onderwerpen te koppelen aan aansprekende voorbeelden uit boeken, films of het herkenbare alledaagse. Ik schreef voor De Correspondent bijvoorbeeld over de ‘nationalisering’ van de Provinciale Statenverkiezingen. Op het online platform deFusie analyseerde ik hoe het debat over de invloed van de Europese Unie steeds meer voldoet aan het fomat van de zwartepieten-discussie.

Fictie
Naast mijn journalistieke werk schrijf ik fictie. Inmiddels heb ik één manuscript afgerond met de titel Verbeelding. Ik werk nu aan diverse korte verhalen en een nieuw manuscript. In 2012 werd mijn verhaal Hobbelpaarden staan stil bekroond met de eerste prijs in de Mare-kerstverhalenwedstrijd. In de zomer van 2016 was ik één van de 19 geselecteerde jonge schrijvers voor het zomerkamp van uitgeverij Das Magazin. Tien dagen lang werkte ik onder begeleiding van redacteuren en schrijvers aan het kort verhaal Mooie vrouw dat is verschenen bij de Revisor.

Blogs
Met mijn blogs over de Europese Unie richtte ik mij op de ‘achterkant’ van politieke gebeurtenissen in Nederland en andere Europese landen.  Ik heb geschreven over de lobby rondom F-gassen, niet-stemgedrag in Oost-Europese landen en de bankenunie. Sinds mei 2016 werk ik aan een nieuw blog: Niet-stemmer.nl. Hier duid ik de opkomst bij verkiezingen in én buiten Nederland.

Afbeeldingen
Vrijwel alle afbeeldingen op deze website vallen onder het Creative Commons-project. De fotografen hebben toestemming  gegeven dat iedereen hun werk – mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan – gratis mag gebruiken. De bijbehorende fotografen kunnen door middel van de gebruikersnaam bij de betreffende afbeelding via Flickr worden gevonden.