Contact

Foto van Ralf
Mijn naam is Ralf en ik werk als redacteur/communicatieadviseur voor de MBO Raad. Daarnaast schrijf ik graag fictieverhalen en boekrecensies. In Leiden studeerde ik politicologie en journalistiek. Tijdens mijn studie liep ik stage bij dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer. Tussen 2013 en 2015 werkte ik als journalist/webredacteur voor Trouw en schreef voor De Correspondent. Heb je vragen of interesse om samen te werken? Neem dan contact op via contact@ralfdejong.com.

Tegenbeeld
In mijn eerste blogproject Tegenbeeld gaf ik via perspectieven van fictieve personages – variërend van een chagrijnige taxichauffeur in Amsterdam tot de spindoctor van een Franse politicus – commentaar op nieuws. De gedachte achter Tegenbeeld is nog steeds leidend in mijn schrijfwerk en laat zich het beste vergelijken met een spiegel. Je kijkt erin en ziet een reflectie van verschillende mensen voor of achter jou, links of rechts van jou. Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar via een spiegel kun je ze wel bestuderen en zo je eigen positie bepalen. Door reflecties te combineren, wil ik met mijn werk prikkelen en het gebruik van verbeelding stimuleren.

Fictie
Naast mijn werk schrijf ik fictie. Ik werk aan korte verhalen en een manuscript over de Europa League-finale van Ajax tegen Manchester United. In 2012 werd mijn verhaal Hobbelpaarden staan stil bekroond met de eerste prijs in de Mare-kerstverhalenwedstrijd. In de zomer van 2016 was ik één van de 19 geselecteerde jonge schrijvers voor het zomerkamp van uitgeverij Das Magazin. Tien dagen lang werkte ik onder begeleiding van redacteuren en schrijvers aan een kort verhaal. Dit leidde uiteindelijk tot een publicatie bij het tijdschrift de Revisor.

Publicaties
Mijn interesse ligt op het snijvlak van literatuur, politiek en nieuwe technologische ontwikkelingen. In mijn artikelen probeer ik droge onderwerpen te koppelen aan aansprekende voorbeelden uit boeken, films of het herkenbare alledaagse. Ik schreef voor De Correspondent bijvoorbeeld over de ‘nationalisering’ van de Provinciale Statenverkiezingen. Op het online platform deFusie analyseerde ik hoe het debat over de invloed van de Europese Unie steeds meer voldoet aan het fomat van de zwartepieten-discussie.

Afbeeldingen
Vrijwel alle afbeeldingen op deze website vallen onder het Creative Commons-project. De fotografen hebben toestemming gegeven dat iedereen hun werk – mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan – gratis mag gebruiken. De bijbehorende fotografen kunnen door middel van de gebruikersnaam bij de betreffende afbeelding via Flickr worden gevonden..