Wat Maakt Schrijven Over De EU Zo Moeilijk?

Wat maakt schrijven over de EU zo moeilijk?

Een profiel van Alexander Italianer vandaag in Trouw laat haarfijn zien met welke dilemma’s een journalist moet omgaan wanneer hij iets over ‘Brussel’ wil vertellen. Italianer is vanaf 1 september de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Commissie. Daar begint het al: wat houdt deze EU-functie in? Hij is belangrijk, belangrijker dan die van Frans Timmermans (vice-voorzitter Europese Commissie) en Jeroen Dijsselbloem (voorzitter eurogroep), stelt de auteur Christoph Schmidt. Waarom  precies wordt in slecht twee zinnen uitgelegd:

In zijn nieuwe rol als secretaris-generaal zal hij vooral bruggen moeten slaan tussen de talloze eilandjes binnen de commissie, zodat de rechterhand weet wat de linkerhand doet. (…) “De secretaris-generaal moet ervoor zorgen dat de commissie levert wat de politieke bazen van de commissie willen bereiken”, zo vat Margaritis Schinas, hoofd-woordvoerder van die commissie, de topfunctie samen.

Italianer gaat dus bruggen bouwen – wie doet dat niet in een politiek samenwerkingsverband van 28 verschillende lidstaten? – maar dan op het hoogste niveau. Meer komen we er helaas niet over te weten waardoor het werk van de nieuwe topambtenaar op z’n minst vaag blijft.

Lees verder

Waar maken Britse kiezers zich zorgen om?

Het Verenigd Koninkrijk staat aan de vooravond van een van de meest onvoorspelbare verkiezingen in decennia. De traditionele tweestrijd tussen Labour en de Conservatieven heeft plaatsgemaakt voor een machtsstrijd tussen in totaal maar liefst zes partijen. Kiezers maken zich vooral…

Lees verder
EU Beschuldigt Google Van Machtsmisbruik

EU beschuldigt Google van machtsmisbruik

Google misbruikt zijn dominante positie op het web, meent de Europese Commissie. Dit zou leiden tot oneerlijke concurrentie voor andere bedrijven die hun diensten willen aanbieden. Bij een zoekopdracht naar mailservices plaatst Google bijvoorbeeld het eigen Gmail bovenaan. Google moet nu duidelijk aantonen dat het eigen diensten niet voortrekt bij het tonen van resultaten in de zoekmachine. De Europese Commissie vreest dat gebruikers niet altijd de meest relevante zoekresultaten te zien krijgen.

Naar verluidt bereidt de Commissie de zaak tegen Google al jaren voor. Op 16 april 2015 diende eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager officieel een klacht in bij het bedrijf. Ook kondigde zij aan een onderzoek te starten naar Android, het door Google ontwikkelde besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Dominante positie
Grofweg negentig procent van het zoekverkeer op internet verloopt via Google. Volgens Vestager bevoordeelt de internetgigant zijn marktpositie onder andere via de prijsvergelijker Google Shopping. Op pagina’s met algemene zoekresultaten zou Google Shopping prominenter in beeld komen dan andere prijsvergelijkers, die zo worden benadeeld.

Lees verder

In tien minuten bijgepraat over TTIP

Al een paar maanden stel ik mijn blog over het TTIP-verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa uit. Dankzij het tv-programma Zondag met Lubach kan ik er helemaal een punt achter zetten; niemand heeft tot nu toe op tv het…

Lees verder

Waarom liggen opkomstpercentages in Oost-Europa zo laag?

Bratislava - Foto Flickr  Miroslav PetraskoIn welk land kwam vorig jaar bij de Europese Parlementsverkiezingen slechts 13.05 procent van de kiezers opdagen?

Nee, dat gebeurde niet bij de eurosceptische Britten. Juist in Slowakije, het land dat sinds 2004 bij de EU zit, bleef in 2014 de kiezer massaal thuis.

‘Waarom is een lage opkomst erg?’, kreeg ik te horen toen ik voor De Correspondent een stuk schreef over niet-stemgedrag bij de Provinciale Statenverkiezingen. Een terechte vraag. Opkomstpercentages vallen niet in ieder land en bij iedere verkiezing te problematiseren. Ze zijn dus lang niet altijd interessant voor een verhaal. Kiezers kunnen hele goede redenen hebben om thuis te blijven. Je hoeft daarom lang niet altijd te spreken van een ‘zwarte dag voor de democratie’.

Lees verder

Motieven voor niet-stemgedrag blijven onderbelicht

Wanneer U2 optreedt in een uitverkochte Ziggo Dome haalt dat iedere krant en nieuwssite. Wanneer drie miljoen Nederlanders (driehonderd keer een uitverkochte Ziggo Dome) geen gebruik maken van hun stemrecht bij de Tweede Kamerverkiezingen, volgt er geen discussie over het functioneren van de Nederlandse democratie. (Overigens ook niet wanneer zeven miljoen burgers wegblijven bij het vijfjaarlijkse feest van de Europese democratie.)

Tenminste, zo lijkt het.

Statistisch gegeven
Voor mijn masterscriptie bracht ik in kaart hoe Nederlandse kranten schrijven over niet-stemgedrag in binnen- en buitenland. Klopt de aanname dat media inderdaad zelden schrijven over een lage verkiezingsopkomst? Deze bleek juist te zijn. In de periode 2008 – 2013 kon ik in vijf verschillende kranten 657 artikelen vinden waarin niet-stemgedrag of een lage verkiezingsopkomst ter sprake kwam. Dat zijn gemiddeld 22 artikelen per krant per jaar.

Lees verder

C4I is geen gedachtepolitie, maar wel dubieus

Foto: Flickr/Sirius Rust 2Zowel het Katholiek Nieuwsblad als enkele eurokritische blogs schreven deze week over een experiment van de Europese Unie met een ‘gedachtepolitie’. In navolging van een project in Barcelona gaan agenten van Communication 4 Integration (C4I) infiltreren in de publieke sfeer van meerdere Europese steden – scholen, bedrijven of ziekenhuizen – om geruchten onder de bevolking te ontkrachten met ‘juiste informatie’. Denk aan vooroordelen over migranten zoals ‘ze betalen geen belasting, maar profiteren wél van onze gezondheidszorg’. Zo wil C4I de sociale cohesie in een stad bevorderen.

1984
Critici herkennen in het project, gefinancierd door de Raad van Europa, een ‘Orwelliaanse gedachtepolitie. Dit gaat wat ver: C4I kan geen burgers ‘straffen’ voor het verspreiden van geruchten. En doet het aan surveillance zoals in de roman 1984 van George Orwell? Bedrijven monitoren op sociale media ook alle kritiek die consumenten geven en proberen gebruikers te paaien met kortingen. Klaag op Facebook over de kwaliteit van je nieuwe Nike-schoenen en je krijgt binnen een dag een bericht van van de Twitterklantendienst en aan ‘damage controle’ probeert te doen.

Lees verder

Hoe belangrijk is de Duitse economie voor Nederland?

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde vorige week voor een nieuwe economische recessie in Europa. Aanleiding vormen lagere groeicijfers van de Duitse economie. Waar in april nog werd uitgegaan van 1,9 procent, verwachten onderzoeksbureaus nu een groei van 1,3 procent voor dit jaar. De Duitse export en industriële productie nam de afgelopen maanden ook sterk af.

De beperkte economische ontwikkeling baart Nederland zorgen. Duitsland is met afstand de belangrijkste handelspartner: bijna een kwart (24,6 procent om precies te zijn) van de totale Nederlandse export in 2012 ging naar Duitsland.

Lees verder

‘Europees populisme is een gezonde ontwikkeling’

Boek - Foto Flickr ShutterhacksPolitieke elites in de Europese Unie maken zich drukker om kiezers die op populistische, ‘onwetende’ partijen stemmen dan de kiezers die bij de afgelopen parlementsverkiezingen thuis zijn gebleven – 57,46 procent van de Europese burgers stemde dit jaar niet. Dit stelt Frank Furedi, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Kent. In een recent essay in De Groene Amsterdammer spreekt hij zijn zorgen uit over het democratisch tekort van de EU.

Volgens Furedi doen traditionele politieke partijen er, zowel op Europees als nationaal niveau, alles aan om de confrontatie met het Europees populisme uit de weg te gaan. De economische voordelen van meer immigratie kunnen veel burgers niet overtuigen: zij kijken, net als populistische partijen, meer naar de sociale gevolgen. Hier hebben technocratische politici geen weerwoord op.

Lees verder

Ook niet-stemmers mogen klagen

Stemmen Foto Flickr Elger van der WelVeel van mijn Facebookvrienden (afgestudeerde politicologen of bezig met een opleiding aan de universiteit) plaatsten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een bijna dwingende oproep op hun wall om te gaan stemmen: “Anders heb je geen recht om te klagen.” Diverse landelijke politici benadrukten in de dagen voor de verkiezingen ook het belang om je stem te laten horen. Waarom? Wat is er erg aan niet stemmen?

Of de opkomst nu iets onder of boven de vijftig procent ligt, doet niets af aan het feit dat grofweg de helft van de stemgerechtigde Nederlanders weg bleef bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Bij de Europese verkiezingen lag het percentage niet-stemmers in 2009 zelfs op 63.3 procent. Moeten zij nu allemaal hun mond houden wanneer het over Europese politiek gaat?

Lees verder