De Revanche Van De Dode Bomen

De revanche van de dode bomen

Wat wordt na de mp3-speler, smartphone en tablet de volgende gadget waar iedereen te koop mee wil lopen? Ik zet niet mijn geld in op Google Glass, de smartwatch of virtual reality-technieken. Mijn voorspelling: pen en papier worden het nieuwe yoga, het ying en yang voor de rest van dit decennium. Waarom?

Jarenlang was de Franse blogger/journalist Guy Birenbaum verslaafd aan online zijn, zei hij onlangs in een interview met Trouw. “Een mooi landschap was voor mij geen landschap meer, maar een potentiële post op Instagram. (…) Nieuwe volgers, zoveel mogelijk likes, je foto’s en video’s honderden keren gezien en gedeeld op Instagram en YouTube: het is balsem op de ziel van een egocentrische persoonlijkheid. Ik kreeg de erkenning die mij elders werd geweigerd.”

In 2014 stortte Birenbaum in en belandde hij in een depressie. De verklaring hiervoor zoekt hij niet in de social media zelf. “Je wordt niet ziek van internet of sociale media, het is niet de oorzaak. De verslaving is een symptoom. Ik was al ziek. Ik leed aan een enorm grote angst voor de leegte, die probeerde ik altijd voor te zijn.”

Lees verder
Dijsselbloem: ‘We Bereiden Ons Voor Op De Vorige Oorlog’

Dijsselbloem: ‘We bereiden ons voor op de vorige oorlog’

“De volgende crisis zal nooit gelijk zijn aan de vorige crisis: we bereiden ons voor op de vorige oorlog en daarmee hopen we een volgende crisis van het systeem te voorkomen. De vraag luidt of dat voldoende is.” Met deze sombere analyse opende minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem afgelopen maandag het symposium Commissie De Wit I – Vijf jaar later waar werd teruggekeken op de veranderingen in de financiële sector sinds de bankencrisis.

De essentie van de crisis in 2008 was volgens de minister dat de risico’s niet lagen bij degenen die de risico’s hadden genomen. De kosten voor het redden van een bank kwamen bij de overheid en de burger te liggen. ‘Instellingen beschikken nu over een groter verliesdragend vermogen. Dankzij de bankenunie hebben we een bail-in mogelijkheid.’ Hierdoor zijn beleggers als eerste aansprakelijk wanneer een instelling niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

Lees verder
Haagsche Nieuwsacademie: Selfie Met Een Ex-polderjihadist

Haagsche Nieuwsacademie: selfie met een ex-polderjihadist

In de pauze van het derde en laatste college van de Haagsche Nieuwsacademie gisteren, stapte een vrouw met haar mobiele telefoon in de hand beslist op naar voren. Even daarvoor had de spreker Dennis ‘Abdelkharim’ Honing verteld over waarom hij besloot om niet naar Syrië af te reizen. De vrouw had nu een prangende vraag voor Honing: ‘Mag ik met jou op de foto?’

‘Natuurlijk mag dat, mevrouw’, antwoordde Honing beleefd.

Ze ging naast hem staan, hield haar mobiele telefoon met een uitgestrekte arm voor zich, sloeg haar andere arm om de ex-polderjihadist heen en maakte een selfie. Direct daarna verzamelde nog zo’n vier heren rondom Honing met de vraag of hij hun exemplaar van ‘Ongeloofwaardig’ wilde signeren, het boek dat hij samen met journalist Nikki Sterkenburg had geschreven.

Lees verder
Nieuwe Website

Nieuwe website

Door een update van Wordpress waren veel artikelen en verhalen op mijn oude site niet langer beschikbaar. Ik ben nu bezig met de overplaatsing van mijn geschreven werk naar deze nieuwe site. Naar verwachting kun je binnen een maand het…

Lees verder
Dromen Over Oranje

Dromen over Oranje

Na de simpele overwinning van Nederland op Spanje van gisteren, denk ik 's nachts aan de verloren WK-finale. Nee, niet Johannesburg 2010: ik lag na de wedstrijd van gisteren wakker van Rio de Janeiro 2014, Nederland tegen Duitsland. Het gevoel…

Lees verder

Gesomber over ontlezing

Nelleke Noordervliet Foto Flickr PjotrPRecent verscheen in De Groene Amsterdammer een essay van schrijfster Nelleke Noordervliet over de ondergang van de roman.

“De burger is vervangen door de hedonistische opportunist, de corrupte autocraat, de kortzichtige egoïst. De uitdrukkingsvorm die daarbij hoort is: lifestyle.  (…) Er zijn geen grote lezers meer, en dus verdwijnen de grote schrijvers. (…) De toekomst is aan de blurb. Een schrijversavond voor een jong publiek van nu is een sociale happening, waarbij het optreden vooral kort en het drinken lang moet zijn. De schrijver maakt muziek voor een toondoof gehoor. Geeft niet wat of hoe hij schrijft als hij zijn pr maar in orde heeft.”

Lees verder

De openingswedstrijd van Co Adriaanse uit het stenen tijdperk

Champions League Foto Flickr El RonzoDe eerste ‘echte’ wedstrijd van het voetbalseizoen – ik reken de Johan Cruijff-schaal daarbij niet mee – is als de eerste tussentijd op de vijfhonderd meter sprint met schaatsen. Na de eerste honderd meter wordt de rolverdeling voor rest van de race duidelijk: wie leidt en wie achtervolgt?

Voor een voetbaltrainer kan een seizoen kort duren. Feitelijk sprint hij voortdurend van wedstrijd naar wedstrijd. De coach hoort vanzelf wanneer hij mag moet stoppen. Mede daarom kan zo’n eerste competitieve wedstrijd van belang zijn.

Co Adriaanse, één van de meest onderschatte trainers bij Ajax van deze eeuw, mocht in 2001 het seizoen openen met een thuiswedstrijd tegen Celtic – om een plek in de groepsfase van de Champions League. Hij was op dat moment nog geen jaar trainer van de club.

Lees verder
Wanneer Is Robben Beter Dan Cruijff?

Wanneer is Robben beter dan Cruijff?

Foto: Flickr/Tom Jutte

Foto: Flickr/Tom Jutte

Zowel Lionel Messi als Christiano Ronaldo zouden volgens diverse voetbalkenners deze zomer de status van grootste voetballer aller tijden in hun landen bereiken, wanneer zij Argentinië of Portugal aan de WK-titel helpen.

In eigen land hebben we niet één uitgesproken kandidaat die op dit moment Johan Cruijff zou kunnen evenaren. Hoewel: als je zijn clubprestaties buiten beschouwing laat en alleen kijkt naar de wedstrijden in Oranje, dan heeft Cruijff slechts één grootse prestatie neergezet – het bereiken van de WK-finale in 1974. Het EK twee jaar later eindigde in een drama en in 1978 nam hij geen deel aan de eindronde in Argentinië. Van Persie, Sneijder en Robben speelden meer toernooien én eigenlijk ook meer historische wedstrijden met overwinningen op Italië (3-0), Frankrijk (4-1), Brazilië (2-1) en  Spanje (5-1). Toch zal niemand van hen erin slagen om als beste Hollandse voetballer ooit de geschiedenis in te gaan, zelfs niet wanneer Nederland deze zomer wereldkampioen wordt.

Lees verder

De bondscoach

Louis van gaal - Foto FLickr ING NederlandTijdens het lezen van O, Louis (geschreven door Hugo Borst) kwam er bij mij telkens één vraag naar boven: waarom zou Louis van Gaal er niet álles aan doen om wereldkampioen te worden en hier niet in slagen? Hij, die niet alleen heilig gelooft in zijn visie op voetbal, maar ook in zijn hele levensvisie. Hij, die het mislopen van het WK in 2002 nog altijd beschouwt als de grootste blamage van zijn loopbaan. Hij, de bondscoach die menig journalist hekelt om zijn gebrek aan voetbalkennis; die wil er toch alles aan doen om zijn gelijk te bewijzen?

De belangrijkste vraag die we moeten beantwoorden om de kansen van Oranje op het aanstaande WK te beoordelen is niet: moeten we 5-2-3 of 4-3-3 spelen? Het gaat er allemaal om of Van Gaal heeft geleerd van zijn fouten. Geeft hij toe dat hij zelf ook wel eens feilbaar is?

Lees verder

Perron 4a

Trein - Foto Train Station in Geneva by Craig StanfillIk zie de machinist uit de cockpit van de trein stappen. Hij staart naar het bord enkele tientallen meters verderop boven perron 4b (9:34 – Sprinter – Haarlem) en de ongeduldige passagiers met hun rolkoffers, weekendtassen en zij zonder bagage. Hij draait zich om, kijkt naar het bord boven hem op 4a (9:42 – Intercity – Amsterdam Centraal) en haalt de schouders op.

Iedereen ziet toch het verschil tussen een sprinter en een intercity, ook al staat hij op het verkeerde gedeelte van het perron – denkt de machinist. Dan hoeft hij echt niet…

Wanneer hij zijn (toekomstige) passagiers ziet komen aanlopen, stapt de machinist weer in zijn cockpit. Ik blijf staan.

Lees verder