Het mbo en een leven lang ontwikkelen

Still uit video van de MBO Raad over een leven lang ontwikkelen

In een meerdelige serie interviews belicht ik hoe mbo-scholen vorm geven aan maatwerktrajecten voor volwassenen en een leven lang ontwikkelen mogelijk maken.

Wachten op een volgend EU-referendum

Nederlanders en Europa: het referendum over de Europese Grondwet. Foto: Ralf de Jong

Het verlangen naar referenda heeft zich ontwikkeld als hét symptoom bij uitstek van onvrede over Brussel. Waarom lijken zoveel discussies over onderwerpen in de Europese politiek te ontaarden in een vruchteloos Zwarte Pietendebat waar voor- en tegenstanders tegenover elkaar blijven staan?

Waar kwam dat Europa-referendum in 2005 vandaan?

Jozias van Aartsen als burgemeester van Den Haag in 2014. Foto: Flickr.com, CC-licentie, Gerald Stolk

Op 1 juni 2005 zei meer dan zestig procent ‘nee’ tegen de Europese Grondwet in het eerste nationale referendum ooit. Waarom wilde de Tweede Kamer per se een volksraadpleging, op zo’n cruciaal moment in de Europese samenwerking?

Verkiezingen nationaliseren, helpt dat?

Achttien maart stemt Nederland voor de Waterschappen en de Provinciale Staten. Althans, dat is de bedoeling. Maar peilingen voorspellen wederom een extreem lage opkomst van 41 procent. Tweede Kamerleden – die helemaal niet op de kieslijst staan – roepen mensen nu op te gaan stemmen. Helpt dat?

Twitterophef is storm in een borrelglas

Illustratie: La Vie Jolie design

Wat hebben een aangespoelde bultrug, een geschrapte Sesamstraat-aflevering op sinterklaasavond en een tv-kok die een levende kreeft in tweeën snijdt met elkaar te maken? Al deze gebeurtenissen leidden tot ‘Twitterophef’. De tweets van gebruikers op het microblogplatform waren voor diverse media aanleiding om over de onderwerpen te berichten, ook al stelde de verontwaardiging eigenlijk niets voor. De huidige journalistieke berichtgeving over emotionele reacties op Twitter is tekenend voor de overschatting van het platform en moet daarom met een flinke korrel zout worden genomen.

De vijf beste boeken over ongelijkheid en de verzorgingsstaat

Voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) was Monique Kremer een van de auteurs van de verkenning naar de economische ongelijkheid in Nederland. Voor De Groene noemt zij vijf boeken die haar denken over dit onderwerp en over de ontwikkeling van de verzorgingsstaat hebben bepaald.

De vijf beste voetbalboeken volgens Hugo Borst

Cover van Tussen het tuig, geschreven door Bill Buford Vrijdag begint Louis van Gaal met Oranje aan de eerste wedstrijd van het WK voetbal in Brazilië. Eerder dit jaar verscheen van schrijver en sportjournalist Hugo Borst een boek waarin hij de ‘totale mens’ achter onze bondscoach probeert te vatten. In gesprek met De Groene noemt hij enkele van zijn favoriete …

De vijf beste boeken over Rusland-Oekraïne

Lev Tolstoj & Alexander Poesjkin

Welke romans of korte verhalen helpen ons om het Russische perspectief op de voortdurende crisis in Oekraïne te vatten? Een interview met Otto Boele, hoofddocent Russische literatuur aan de Universiteit Leiden.

Daniël Rovers: ‘Literatuur valt niet samen te vatten’

Daniël Rovers

Onlangs verscheen zijn tweede roman ‘Walter’ – over een jongen die opgroeit binnen een seminarie. Voor CultuurBewust.nl sprak ik met Daniël Rovers over de manier waarop zijn boeken zijn geschreven en hoe de toekomst van het boek er uitziet.