Dag – Michael Cunningham

Cover van het boek 'Dag' van Michael Cunningham

Aangestoken door het enthousiasme van Rob van Essen – van wie ik net het fantastische Ik kom hier nog op terug had gelezen – in zijn bespreking voor NRC besloot ik aan Dag te beginnen, mijn eerste boek van Michael Cunningham. Volgens Van Essen is dit onder andere een geslaagde roman omdat de schrijver de coronacrisis gebruikt om iets te …

Mijn Strijd – Karl Ove Knausgård

Nu ik in drie jaar tijd zo’n 2500 pagina’s van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård heb gelezen voel ik me enigszins verplicht daar een verantwoording voor af te leggen. Wat maakt zijn werk en dan met name zijn autobiografische Mijn Strijd-cyclus zo aantrekkelijk? De eerste vier van de in totaal zes delen gaan in op verschillende thema’s of levensfases …

Welzijn – Nathan Hill

Wellness - Nathan Hill

Dit jaar heb ik nog geen boek gelezen dat me zo’n dubbel gevoel gaf. Aan de ene kant ken ik geen schrijver zoals Nathan Hill die op zo’n hilarische en genadeloze manier over deze soms wat absurde tijd (jaren ‘10 en ‘20) kan schrijven. Gezondheidsrages, interieurrages, opvoedrages, universiteiten die docenten afrekenen op hun impactscore, het surfgedrag van zestigplussers: er komt …

De geschiedenis van mijn seksualiteit – Sofie Lakmaker

Het lijkt alsof uitgeverij Das Mag vrijwel alleen nog maar boeken uitgeeft die gebaseerd zijn op het leven van de auteur. Als trouwe afnemer van het e-boekenabonnement moet ik teruggaan tot 2019 voor het laatste niet-autobiografische Das Mag-boek dat ik heb gelezen (Peter Buurmans roman Een goede nachtrust). In het geval van Sofie Lakmakers debuut De geschiedenis van mijn seksualiteit …

Waarom Cruijff toch gelijk had | Recensie ‘Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen’

Afbeelding van het boek 'Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen' door Nico Scheepmaker

Johan Cruijff kon als voetballer en trainer eigenlijk alles, maar één ding moest je niet aan hem overlaten: onze grootste voetballer aller tijden was een beroerde plannenmaker. Ronald Koeman bekende in een interview met VI dat er – ondanks de successen en het goede voetbal van Barcelona in zijn tijd – niet een geweldig plan van Cruijff achter zat:  “Johan …

De kellner en de levenden – Simon Vestdijk

De kellner en de levenden - Simon Vestdijk

De kern van Simon Vestdijks roman De kellner en de levenden (1949) doet enigszins denken aan De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch (1992): in beide boeken gelooft God niet meer in de goedheid van de mensheid, terwijl een tweede, eveneens goddelijk figuur het tegendeel probeert te bewijzen. In beide boeken blijft de kern lang verborgen doordat de auteur (gelukkig!) …

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen – Michel Faber

De jonge priester Peter krijgt een unieke kans: na een uitgebreide screening van duizenden kandidaten wijst multinational USIC hem aan als uitverkorene om het christendom te verspreiden op de onlangs door mensen gekoloniseerde planeet Oasis. USIC bouwt hier aan een nieuwe menselijke beschaving. Daarvoor heeft het bedrijf er een select groep werknemers gestationeerd die vredig samenleeft met de inheemse bewoners. …

Satin Island – Tom McCarthy

Satin Island - Tom McCarthy

Het is een uitdaging op zich om te vertellen waar Satin Island van Tom McCarthy precies over gaat. Wanneer we het aan de hoofdpersoon zelf vragen, zou hij waarschijnlijk iets antwoorden als: “Het is een verhaal over de zoektocht naar antropologie-in-de-tegenwoordige-tijd, een geleefde versie van het Grote Rapport en een live-versie van leven.” Inderdaad, daar word je weinig wijzer van. …

Wolkenatlas – David Mitchell

Cloud atlas - Flickr/paz.ca

Cloud atlas – Flickr/CC-licentie/paz.ca Een vriend van mij had als goed voornemen dit jaar om geen boeken meer uit te lezen die hem na honderd bladzijdes nog niet konden boeien. Ik vond het een mooi voornemen. Er kwamen welgeteld twee titels in me op die ik na honderd pagina’s naast me neer had gelegd: Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit …

Alsof het voorbij is – Julian Barnes

Wat zegt de selectiviteit van je geheugen over jouw persoonlijkheid en over de rol die jij lang geleden in iemands leven speelde? Dit is de kernvraag waar Alsof het voorbij is (Engelse titel: The sense of an ending) van Julian Barnes om draait. Tony Webster geeft aan de lezer de geschiedenis van zijn vriendschap met Adrian, die om onduidelijke redenen …