Chris Cleave – Kleine Bij

Little Bee Chris Cleave
Met enige regelmaat bespreken de Tegenbeeld-personages de openingszin uit een boek. Ze leggen uit waarom deze eerste zin hen aanspreekt – of juist helemaal niet. Deze keer: Little Bee over de roman The Other Hand (in het Nederlands vertaald als Kleine Bij) van de Britse auteur Chris Cleave.

Openingszin: “Most days I wish I was a British pound coin instead of an African girl.”

Lees verder

J.K. Rowling: ‘Harry Potter en Hermelien hadden samen moeten eindigen’

Harry Potter - Flickr Roxanne Milward
J.K. Rowling heeft spijt van het einde van Harry Potter (spoiler). Niet Ron, maar Harry had samen met Hermelien moeten eindigen. Dit laat de schrijfster weten in een interview met Emma Watson (Hermelien in de Harry Potter-films). Watson kan zich overigens goed vinden in de gedachtegang van Rowling. Veel fans reageren echter teleurgesteld. Mag een schrijver/schrijfster spijt betuigen van bepaalde keuzes in zijn of haar verhaal – na de publicatie van het boek?

Lees verder

Beperkte antwoordkeuze in peiling Maurice de Hond

Deelnemers aan de onderzoeken van internetpanel Peil.nl kregen afgelopen week de vraag voorgelegd wat ‘typische momenten zijn’ waarop zij naar hun mobiele telefoon grijpen. Geen vreemde vraag, maar vervolgens moesten respondenten twee antwoorden kiezen uit de onderstaande vier opties.

1.    Tijdens het eten
2.    Direct na de seks
3.    Als ik wakker word
4.    Op het toilet

Ook de vraag erna (‘Waar checkt u uw mobiele telefoon het meest? Kies twee antwoorden.’) bevatte opvallende antwoordcategorieën.

Lees verder

Game on: Victory Boogie Woogie

Victory Boogie Woogie: website
Een gezamenlijk schrijfspel waarbij deelnemers de koers van een verhaal kunnen bepalen: dat is het idee achter Victory Boogie Woogie, opgezet door literair tijdschrift De Gids. Lezers kunnen via het maken van schrijfopdrachten een bijdrage leveren. Een centrale redactie beoordeelt de bijdragen. Het verhaal van het schrijfspel gaat over de mogelijke vondst van een derde versie van de Victory Boogie Woogie, een befaamd schilderij van Piet Mondriaan.

Lees verder
‘Nu 25 Procent Korting Op Een Abortus In Servië!’

‘Nu 25 procent korting op een abortus in Servië!’

Een advertentie van een medische kliniek heeft in Servië de nodige opschudding veroorzaakt: ‘Met deze coupon 25 procent korting op een abortus!’ luidde de advertentietekst. De kliniek zit in de problemen omdat bedrijven in het Balkanland geen reclame mogen maken voor specifieke medische ingrepen. Opvallend genoeg is een abortus in Servië eigenlijk heel gebruikelijk: per jaar ondergaan 9 op de 100 vrouwen van vruchtbare leeftijd een behandeling. In Nederland was dit in 2009 9 op de 1000. Sommige Servische vrouwen hebben er wel tien in hun hele leven, schrijft Joost van Egmond in De Groene Amsterdammer. Door de gebrekkige voorlichting van de overheid en vooroordelen bij de bevolking worden condooms en de pil nauwelijks gebruikt. ‘Abortus is contraceptie’, lijkt de heersende gedachte te zijn.
Lees verder